Ιούλιος Βερν
Ο Ιούλιος Βέρν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Νάντ, μια παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας που βρέχεται από τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού. Ο πατέρας του, ο Πιερ Βέρν, ήταν δικηγόρος και η μητέρα του καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ο Βέρν είχε ακόμη τρεις αδερφές κι έναν αδερφό. Τα παιδικά τους χρόνια ήταν πολύ όμορφα και ξέγνοιαστα δίχως να τους λείψει τίποτα.
Τελείωσε το σχολείο στη γενέτειρά του έχοντας πάρει τα πρώτα του λογοτεχνικά διπλώματα και το 1848 μετακόμισε στο Παρίσι, προκειμένου να ολοκληρώσει τις νομικές του σπουδές, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Τα βήματά του από τότε ακόμη τον οδηγούσαν σε διαφορετικά μονοπάτια από αυτά της δικηγορίας. Η γνωριμία του με τον Αλέξανδρο Δουμά το 1850 ήταν καθοριστική καθώς ο Δουμάς τον βοήθησε να ανεβάσει το πρώτο του θεατρικό έργο. Μέχρι το 1854 είχε ανεβάσει πολλά θεατρικά κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο κοινό. Το 1856 γνώρισε την Ονερέν, την οποία παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα και απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Μισέλ.
Το 1862 η συνάντηση του Βέρν με τον εκδότη Πιερ-Ζιλ Ετζέλ έμελε να αποτελέσει την αφετηρία για τις μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. Ο Ετζέλ ήξερε πολύ καλά τη δουλειά του και πίστεψε στο συγγραφικό ταλέντο του Βέρν από την πρώτη στιγμή. Το πρώτο χειρόγραφο που διάβασε ήταν το «Ταξίδι με αερόστατο», το οποίο μετονόμασε σε «Πέντε εβδομάδες με το αερόστατο». Στην αρχή τα έργα του κυκλοφόρησαν σε συνέχειες. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν με ολοκληρωμένη μορφή και στο τέλος σε πολυτελή συσκευασία στις αποχρώσεις του χρυσού και του κόκκινου. Το 1866 κυκλοφόρησε η έκδοση με τίτλο «Παράξενα ταξίδια σε γνωστούς και άγνωστους κόσμους», στην οποία περιλαμβάνονταν μερικά από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα του μεγάλου συγγραφέα: «Πέντε εβδομάδες με το αερόστατο», «Ταξίδι στο κέντρο της γης», «Από τη γη στη σελήνη», «Γύρω από τη σελήνη», «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», «Τα τέκνα του πλοιάρχου Grant». Με την έκδοση αυτή έκανε την εμφάνισή του το γεωγραφικό-ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, ένα νέο λογοτεχνικό είδος.
Το 1867 ο Ιούλιος Βέρν έγραψε το έργο «Η πλωτή πολιτεία», όπου περιέγραφε το ταξίδι του από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη. Το 1872 δημοσίευσε σε συνέχειες το αριστουργηματικό του μυθιστόρημα «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» χαρίζοντας στη λογοτεχνία έναν ανεπανάληπτο ήρωα, τον Φιλέα Φογκ. Ακολούθησαν «Το μυστηριώδες νησί», «Μιχαήλ Στρογκώφ», «Έκτωρ Σερβαντάκ», «Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος» κα.
Ο Βερν, συνέχισε να γράφει με την ίδια προσήλωση για πολλά ακόμη χρόνια. Το 1868 έγραψε μια γεωγραφία για τη Γαλλία και τις αποικίες αλλά δύο χρόνια αργότερα ο θάνατος του εκδότη του έμελε να του στοιχίσει πάρα πολύ. Την ίδια χρονιά ο ανιψιός του, ο Γκαστόν, σε μια στιγμή παράκρουσης, τον πυροβόλησε στο πόδι τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Η έκδοση του έργου του συνεχίστηκε με την ίδια επιτυχία από το γιο του Ετζέλ μέχρι και το 1914. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Βερν εξακολουθούσε να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με τα αστυνομικά του μυθιστορήματα αλλά η υγεία του είχε αρχίσει ήδη να κλονίζεται. Έπασχε από καταρράκτη και διαβήτη, ασθένειες που τον οδήγησαν στην παράλυση. Ο μεγάλος συγγραφέας απεβίωσε στις 25 Μαρτίου 1905 στην Αμιένη της βόρειας Γαλλίας.
Ο Ιούλιος Βερν ήταν ο συγγραφέας που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Οι ιστορίες του ταξιδεύουν πάνω από έναν αιώνα μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο όπου όλα είναι δυνατά. Η γραφή του είναι γεμάτη από σύμβολα και μηνύματα προς τον αναγνώστη. Οι ήρωές του είναι εμπνευσμένοι από τους φίλους και τους συγγενείς του και είναι χαρακτήρες ανθρώπινοι με αδυναμίες, πάθη και υψηλές προσδοκίες όπως ο Φιλέας Φόγκ και ο Κάπτεν Νέμο («20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα). Οι αφηγηματικές αρετές του Ιουλίου Βέρν κατέχουν μία από τις υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια λογοτεχνία και τα βιβλία του δε θα σταματήσουν ποτέ να διαβάζονται από αναγνώστες όλων των ηλικιών.
(photo via www.kathimerini.gr / O θρυλικός Nαυτίλος μόλις έχει αναδυθεί από τα βάθη του ωκεανού. Σκηνή από την κινηματογραφική εκδοχή του «Eίκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα», που γυρίστηκε το 1954, Album/Apeiron)