Εκτύπωση

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1900 στη Λυών της Γαλλίας. Ήταν το τρίτο παιδί μιας οικογένειας με αριστοκρατική καταγωγή. Λίγο μετά τη γέννησή του μετακόμισαν στο Σεν Μορίν ντε Ρεμάν, για λόγους οικονομικούς.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών έμεινε ορφανός από πατέρα. Η μητέρα του φρόντισε να μη λείψει τίποτε από τα παιδιά της αξιοποιώντας το ταλέντο της στη ζωγραφική, την ποίηση και τη μουσική. Ο Αντουάν και τα αδέρφια του είχαν ωραίες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια, τα οποία κύλησαν ξέγνοιαστα και γεμάτα παιχνίδι.

Λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στο Λεμάν προς αναζήτηση καλύτερου σχολείου για τα παιδιά. Ο Αντουάν φοίτησε στο κολλέγιο Saint-Croix και από τις πρώτες μέρες όλοι διέκριναν την αγάπη του για τα παραμύθια. Οι συμμαθητές του τον αποκαλούσαν «Ψηλομύτη του φεγγαριού» γιατί συχνά έστρεφε το βλέμμα του ψηλά στον ουρανό αναζητώντας μία διέξοδο από την καθημερινότητα του σχολείου και τις απαιτήσεις των καθηγητών του. Κάποιοι άλλοι τον προσφωνούσαν «Βασιλιά Ήλιο» λόγω των ξανθών του μαλλιών και γιατί, όπως έλεγαν, ζούσε σ’ έναν κόσμο δικό του που τον κυβερνούσε ο ίδιος. Στα 26 του χρόνια έγινε πιλότος και πρωτοπόρησε στα υπερατλαντικά ταξίδια. Το 1936 πήρε μέρος στον ισπανικό εμφύλιο και λίγο αργότερα κατατάχθηκε στην αμερικανική αεροπορία με την ιδιότητα του πιλότου καταδιωκτικού.

Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ λάτρευε τις περιπέτειες και ήθελε η ζωή του να είναι γεμάτη ένταση. Παντρεύτηκε την Κονσουέλο Σουνσίν ντε Σαντοβάλ μετά από κεραυνοβόλο έρωτα. Από αυτή τη δίψα του για τη ζωή προέκυψαν τα πρώτα του βιβλία. Η «Γη των ανθρώπων», ο «Πιλότος πολέμου» και η «Νυχτερινή πτήση» έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο, όμως, που έμελε να μαγέψει μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν «Ο Μικρός Πρίγκιπας», που κυκλοφόρησε στης Η.Π.Α τον Απρίλιο του 1943.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο που ο κάθε αναγνώστης, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την καταγωγή του,  βρίσκει ομοιότητες με τον ίδιο του τον εαυτό και ταυτίζεται με τον ξανθό παιδί που ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες προκειμένου να βρει το αληθινό νόημα της ζωής. Ωστόσο, ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ δεν πρόλαβε να δει το βιβλίο του να τυπώνεται στα Γαλλικά (1946) ούτε να γευτεί την επιτυχία σε όλο της το μεγαλείο. Στις 31 Ιουλίου 1944, ένα χρόνο αργότερα από την πρώτη έκδοση, εξαφανίστηκε με το αεροπλάνο του στα ανοιχτά της Κορσικής κυνηγώντας γερμανικά καταδιωκτικά.