Εκτύπωση

Σέλμα Λάγκερλεφ

Η Σέλμα Λάγκερλεφ γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1858 στο Varmland της Σουηδίας και μεγάλωσε στη Marbacka. Από πολύ μικρή της άρεσε να γράφει ποιήματα και να διαβάζει βιβλία. Το 1881, όταν ήταν 23 ετών, μετακόμισε στη Στοκχόλμη για να σπουδάσει Παιδαγωγικά και τέσσερα χρόνια αργότερα διορίστηκε δασκάλα σε γυμνάσιο θηλέων.

Το 1891 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα «Το παραμύθι του Γκαίστα Μπέρλινγκ», που διαβάστηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό και έδωσε μεγάλη ώθηση στο κίνημα του ρομαντισμού στη Σουηδία. Η αρχή είχε γίνει.

Το 1894 έγραψε ακόμη ένα έργο με τίτλο «Οι Αόρατοι Δεσμοί» και ακολούθησαν πολλά άλλα μέχρι «Το ημερολόγιο της Σέλμα Λάγκερλεφ» (1932). Το 1895 μια υποτροφία της βασιλικής οικογένειας στάθηκε η αφορμή να εγκαταλείψει οριστικά την εκπαίδευση προκειμένου να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Εκείνη την περίοδο ταξίδεψε πολύ (Ιταλία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο) συλλέγοντας εμπειρίες και υλικό για τα μελλοντικά της βιβλία.

Το έργο που έμελε να αποτελέσει σταθμό στη συγγραφική της καριέρα και στη παγκόσμια λογοτεχνία γενικότερα ήταν «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» (1906), το οποίο το 1909 της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με αυτή τη διάκριση. Πέντε χρόνια αργότερα έγινε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας. Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος την επηρέασε πολύ και για μερικά χρόνια σταμάτησε να γράφει.

Η Σέλμα Λάγκερλεφ απεβίωσε στις 16 Μαρτίου 1940. «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» αγκαλιάστηκε από τους αναγνώστες όσο λίγα παιδικά βιβλία. Εκατομμύρια παιδιά αλλά και ενήλικες έχουν παρακολουθήσει την ιστορία του άτακτου ξανθού αγοριού που ταξίδεψε σε αμέτρητα μέρη πάνω στη ράχη μιας χήνας και διδάχθηκε αξίες όπως η αγάπη, η φιλία και ο σεβασμός. Δικαίως, η Σέλμα Λάγκερλεφ θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες συγγραφείς στη Σουηδία αλλά κα σε ολόκληρο τον κόσμο.