Εκτύπωση

Η Πίπη με τις κόκκινες κοτσίδες

Η Πίπη η Φακιδομύτη! Τι θυμήθηκα τώρα.. Γυρνούσαμε από το σχολείο και δεν παίρναμε ανάσα. Αν θέλαμε να τη δούμε έπρεπε πρώτα να έχουμε τελειώσει τα μαθήματα της επομένης. Αυτή ήταν η συμφωνία. Και όπως εύλογα θα φαντάζεστε την τηρούσαμε με ευλάβεια διότι περίπτωση να χάσουμε το απογευματινό επεισόδιο δεν υπήρχε!

Η Πίπη η Φακιδομύτη (σουηδικά: Pippi Långstrump, που σημαίνει: η Πίπη με τις μακριές κάλτσες) είναι η λογοτεχνική κόρη της Σουηδέζας συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν. Είναι ένα εννιάχρονο κορίτσι που ζει μόνο του στη βίλα της, τη βίλα Βιλεκούλα. Έχει κατακόκκινα μαλλιά πλεγμένα σε κοτσίδες που στέκονται όρθιες, ό,τι κι αν γίνει. Φοράει μακριές κάλτσες και τεράστια παπούτσια που τη βοηθούν να χοροπηδάει από στέγη σε στέγη. Η πρώτη της γνωριμία με τα παιδιά έγινε το 1945. Τότε εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της σειράς που έμελε να μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες και να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη μαγεύοντας εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι, όμως, και τους γονείς τους που στην αρχή αντέδρασαν για την μικρή «επαναστάτρια» που ζει χωρίς την καθοδήγηση των μεγάλων και συμπεριφέρεται με αγένεια στους ενήλικες που παριστάνουν τους σοβαρούς και μετρημένους ενώ δεν είναι.

Η Πίπη έχει υπερφυσικές δυνάμεις. Σηκώνει με ευκολία τεράστια βάρη, τα βάζει με μεγαλόσωμους παλαιστές. Καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των κακών ανθρώπων δίχως να διστάζει μπροστά σε τίποτε. Τα παιδιά ταυτίζονται ηλικιακά μαζί της και ταυτόχρονα εντυπωσιάζονται από τα κατορθώματά της. Η μικρή ηρωίδα της Άστριντ Λίντγκρεν ζει ελεύθερη και κυνηγάει την περιπέτεια. Απεχθάνεται την αδικία και τη σοβαροφάνεια. Κι έχει μια καρδιά που χωράει όλα τα παιδιά του κόσμου. Κι αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς στο φωτεινό της χαμόγελο.