Εκτύπωση

Παραμύθι δίχως μάγισσες.. δεν είναι παραμύθι!

Πώς θα ήταν άραγε τα παραμύθια δίχως τις μάγισσες; Σίγουρα πιο φτωχά, τολμώ να πω! Γιατί οι μάγισσες είναι από μόνες τους ένα παραμύθι. Ένα μαγευτικό παραμύθι που όσο κι αν γυρνάς τις σελίδες του δεν τελειώνει ποτέ.

Οι μάγισσες, λοιπόν, με το ψηλό μυτερό καπέλο, τη μεγάλη μύτη και τα μακριά γκρίζα μαλλιά. Αυτές τα κάνουν όλα! Ανακατεύουν μέσα στις χύτρες τους βότανα κι απόκοσμα υλικά μουρμουρίζοντας ξόρκια και λόγια μπερδεμένα. Αυτές κινούν τα νήματα. Έχουν τη δύναμη να επικοινωνούν με κόσμους άγνωστους και μακρινούς. Άλλοτε αλλάζουν μορφή ή γίνονται αόρατες για να ακούσουν πανάρχαια μυστικά. Τρυπώνουν μέσα από τις χαραμάδες, αναπνέουν μέσα στο νερό. Το μόνο που δεν μπορούν να κάνουν από μόνες τους είναι να πετάξουν. Γι' αυτό κι έχουν πάντα μαζί τους τη μαγική τους σκούπα. Μια σκούπα με μακρύ σκουπόξυλο, φτιαγμένη από κλαριά ιτιάς. Αν, όμως, δεν πουν τα μαγικά τους λόγια η σκούπα δεν θα σηκωθεί ποτέ από το έδαφος.

Οι μάγισσες μιλούν όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των ζώων. Τα βιβλία τους είναι γραμμένα στη ρουνική γραφή, που αποτελείται από μαγικά σύμβολα. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να την αποκρυπτογραφήσει. Γνωρίζουν, όμως, κι άλλες γλώσσες αρχαίες κι απόκρυφες που τις μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Διότι λίγες είναι οι μάγισσες που γεννιούνται με το μαγικό χάρισμα. Όλες οι υπόλοιπες διδάσκονται τη μαγεία και τα μυστικά της μέσα από την αυστηρή μελέτη βιβλίων με μαγικά ξόρκια και φίλτρα. Θα περάσουν χρόνια ώσπου να αποκτήσουν την πείρα που θα τις επιτρέψει να φορέσουν την επίσημη φορεσιά, τον μανδύα με τα χρυσοκέντητα αστέρια. Τότε είναι πια και επίσημα μάγισσες κι αναλαμβάνουν δράση. Φορούν κάτι άνετο, ανεβαίνουν στη μαγική τους σκούπα και με το μαγικό τους ραβδί φέρνουν τα πάνω-κάτω στα παραμύθια.

Αναρωτιέμαι και πάλι λοιπόν.. Πώς θα ήταν τα παραμύθια δίχως τις μάγισσες και τους μάγους; Πολύ απλά, δεν θα ήταν παραμύθια!

(photo via Iban Barrenetxea)