Εκτύπωση

Όταν η Γ' τάξη του 87ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε στη μακρινή βοτανοΧώρα..

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012. Όλα ήταν έτοιμα για ένα ακόμη ταξίδι στη μακρινή βοτανοΧώρα. Συνταξιδιώτες μου αυτή τη φορά ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' τάξης του 87ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Από νωρίς το πρωί έβρεχε ασταμάτητα μα στην μεγάλη αίθουσα που με υποδέχτηκαν τα παιδιά μαζί με τους δασκάλους τους επικρατούσε μια απέραντη λιακάδα!

Συστηθήκαμε. Ανταλλάξαμε καλημέρες. Τα βαζάκια και τα σακουλάκια άνοιξαν. Τα βότανα σκόρπισαν το άρωμά τους σε κάθε γωνιά. Το παιχνίδι των αισθήσεων ξεκίνησε και τελειωμό δεν είχε.

Αγγίξαμε τα βότανα, τα μυρίσαμε. Μάθαμε τα μυστικά τους. Και στο τέλος συνδυάσαμε τη γνώση με τη φαντασία. Το αποτέλεσμα; Κάτι παραπάνω από ονειρεμένο.. 

Το μήνυμα που μας έστειλαν η Αλεξάνδρα, η Νατάσα, η Χριστίνα και η Μαρία είναι απλό και ξεκάθαρο: «ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ!»

Ο Θανάσης, ο Βαγγέλης, ο Χρήστος και Κωνσταντίνος μοιράστηκαν κοινά μυστικά.. «ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΧΝΟΥΔΩΤΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ».

Η Κλέλια, η Ελισάβετ, η Εύα και η Λυδία ζωγράφισαν τα βότανα που ξεχώρισαν στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα της ειρήνης!

Η Βασιλική, ο Φίλιππος, ο Γιώργος και η Αναστασία μετέφεραν ένα όμορφο μήνυμα: «Τα βότανα βοηθάνε τους ανθρώπους να θεραπευτούνε. Επίσης δίνουν ωραία μυρωδιά στα φαγητά!»

Ο Μανώλης, ο Θωμάς, ο Δημήτρης και ο Νίκος επέλεξαν να μας μιλήσουν για τη σπουδαιότητα των βοτάνων στη ζωή μας την ώρα που δύει ο ήλιος και ο ουρανός γίνεται πορτοκαλί..

Ο Θάνος, ο Δημήτρης, ο Μιχάλης και ο Παναγιώτης διάλεξαν μια πολύ τρυφερή σκηνή που μας έρχεται από την άνοιξη κι ας έχουμε χειμώνα! Όλοι αγαπάμε τα χελιδόνια και τα περιμένουμε με λαχτάρα!

Ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Γιώργος και ο Ορέστης κρέμασαν από ένα γιγάντιο κλαδί όλα τα βότανα που γνωρίσαμε.. Και στη δική τους ζωγραφιά έχει έρθει η άνοιξη, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα!

Η Μαρίκα και η Μοσχούλα ξεχώρισαν το δεντρολίβανο κι έγραψαν: «Τα βότανα μας θεραπεύουν και μοσχοβολούν τόσο πολύ. Κάθε μέρα μας ξυπνάνε και τον ύπνο μας χαλάνε!»

Ο Γιώργος, ο Παναγιώτης, ο Γιάννης, ο Νικόλας και ο Χριστόδουλος ζωγράφισαν με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.. «Βότανα ωραία βοτανάκια, έχετε ιδιότητες μαγικές. Θεραπεύετε, φροντίζετε, αδυνατίζετε μα πάνω απ' όλα υγεία μας χαρίζετε!»

Η Μελίβοια, η Αναστασία, η Κατερίνα και η Μαρία έγραψαν ένα ποίημα κι ένα τραγούδι.. «Βοτανάκια μου καλά που είστε μες στην καλή χαρά, βοηθάτε τα φαγητά μας να είναι πάντα μυρωδάτα. Μυρίζετε ωραία σαν την ορχιδέα. Είστε μες την καρδιά μας με ωραία μυρωδιά!»

Ο Θωμάς, η Ελένη, η Λουκία και η Ερμίνα ζωγράφισαν το δικό τους μήνυμα.. «Τα βότανα είναι θεραπευτικά και είναι πολύ καλά για το μυαλό και το στομάχι μας!»

Η Εβελίνα, η Κωνσταντίνα και η Βίκυ ξέρουν πια ότι τα βότανα μας βοηθούν και θέλουν να το μάθουμε όλοι! «Όταν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, τα βότανα τους θεραπεύουν!»

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον διευθυντή του σχολείου, τον κύριο Κωνσταντίνο Κατσαφούρο για την πρόσκληση και την ζεστή υποδοχή που μου επιφύλαξε, τη δασκάλα και το δάσκαλο της Γ΄ τάξης, την κυρία Κατερίνα Τσιαΐρα και τον κύριο Κωνσταντίνο Εκλεκτό που αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια καθώς επίσης και την κυρία Ζωή Πρόζου, την υπεύθυνη της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, για την όμορφη συνεργασία μας τη φετινή σχολική χρονιά. Και πάνω απ' όλα ευχαριστώ τα ίδια τα παιδιά για το αξέχαστο αυτό ταξίδι στον δικό τους κόσμο. Τον κόσμο της αθωότητας και των χρωμάτων!