Εκτύπωση

Πρωινό Φιλαναγνωσίας στο Δημοτικό Σχολείο Παρεκκλησιάς

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017. Σήμερα συναντηθήκαμε για δεύτερη φορά με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Παρεκκλησιάς. Τι κι αν είχε περάσει ένας ολόκληρος χρόνος. Εμένα μου φάνηκε σαν να είχαμε βγει απλά για διάλειμμα..

Ανταλλάξαμε χαρούμενες καλημέρες. Μοιραστήκαμε τα νέα μας. Κι όταν άνοιξε η μεγάλη τσάντα με τα βιβλία αρχίσαμε να μιλάμε σε μια γλώσσα που όλοι την ξέρουν μα λίγοι την καταλαβαίνουν. Κάποιοι την αποκαλούν «Γλώσσα των Ονειροπόλων». Εμείς την ξέρουμε «Φανταστική Γλώσσα των Βιβλίων».

Ταξιδέψαμε παντού. Μπήκαμε στο τρένο με τον Φιλέα Φογκ του Ιουλίου Βερν, κάναμε σκανδαλιές με τον Μικρό Νικόλα, μετρήσαμε τ' αστέρια με τον Ασιρού της Εύης Γεροκώστα, πετάξαμε στην μακρινή βοτανοΧώρα, γίναμε Οι φύλακες του αρχαίου μύθου, σπάσαμε κέφι με τα παραμύθια του Τζάνι Ροντάρι, ακολουθήσαμε τον Μικρό Πρίγκιπα και τέλος βάλαμε τον σχολικό ρατσισμό τιμωρία λέγοντας «Ο κολλητός μου έχει Άσπεργκερ. Ε, και;»

Ύστερα τα παιδιά της Ε΄ τάξης πήραν τα μολύβια στα χέρια τους, έκαναν ησυχία κι άκουσαν την φαντασία τους να τους ψιθυρίζει τις δικές τους ιστορίες. Και πού ξέρετε; Μπορεί μια μέρα να γίνουν βιβλίο. Οι μικροί μας συγγραφείς, πάντως, ετοίμασαν και τα οπισθόφυλλα!

Το μυστικό του Ιπποκράτη και της παρέας του, Μαρία
Πριν από χρόνια αρρωσταίνει ο διάσημος επιχειρηματίας Λάμπρος Αγγελίδου. Όμως, εκεί που αναρρώνει, πεθαίνει με έναν μυστηριώδη τρόπο που έχει μείνει άλυτος όλα αυτά τα χρόνια. Όταν όμως το ανακαλύπτει ο Ιπποκράτης, ένας νεαρός γιατρός, στα παλιά συρτάρια του νοσοκομείου του, το λέει στους κολλητούς του: τη Λέα την έξυπνη γραμματέα, την κυρία Ολυμπία την φοβητσιάρα σερβιτόρα και τον τρελό νοσηλευτή, τον Λάκη. Θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν θανάσιμα και άλυτα μυστικά του παρελθόντος. Άραγε θα τα καταφέρουν ή...;

Ατρόμητο Τρίδυμο, Σταύρος
Στο παρελθόν, το 12382, δύο ήρωες ο Κιτ Φλασχ με τον Ντεντπουλ, ξεκίνησαν να πάνε στο πιο τρομαχτικό, το πιο μυστηριώδες χωριό στο σύμπαν. Στο δρόμο συνάντησαν τον Πρίσον, το μάγο, που τους έδειχνε το δρόμο. Κι έτσι με τον Κιτ Φλασχ και τη σούπερ ταχύτητά του και τον Ντεντπουλ με τη δύναμή του ξεκίνησε μια σούπερ περιπέτεια!

Το σχολείο των Μάγων, Αντώνης
Ο Μάικλ Φράκλιν και ο Ζακ αποφάσισαν να φοιτήσουν σε ένα σχολείο μάγων που ήταν στο Μεξικό. Έτσι πήραν το αεροπλάνο για να πάνε στο σχολείο αυτό. Τελικά, όμως, έφτασαν στον προορισμό τους;

Ο Μάικλ Φράκλιν και ο Ζακ βρίσκονταν στο σχολείο των ονείρων τους, το σχολείο των μάγων. Εκεί θα μάθουν πώς να κάνουν μαγικά.

Το κουδούνι χτύπησε και το πρώτο μάθημα ξεκίνησε. Ο δάσκαλος τους εξήγησε πώς να κρατούν το ραβδί τους και τις μαγικές λέξεις που πρέπει να λένε. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Είχαν πολλά μαθήματα για το σπίτι και ο Ζακ βαριόταν να διαβάσει. Ενώ ο Μάικλ Φράκλιν ήθελαν να διαβάσουν ο Ζακ δεν τους άφηνε γιατί έβαζε συνέχεια μουσική. Στο τέλος τους τηλεφώνησε ο δάσκαλος και τους είπε ότι ο Ζακ θα πάει σε άλλο σχολείο.

O Πρωταθλητής του Μπάσκετ, Παναγιώτης
Μια μέρα ήταν ένα παιδί που του άρεσε το Μπάσκετ. Για να δούμε, θα μπορέσει να γίνει ο καλύτερος;

Μια μέρα ήταν ένα παιδί που το έλεγαν «Μπασκέτα» και πάντα ονειρευόταν να γίνει πρωταθλητής στο Μπάσκετ. Έτσι, πήγε σε έναν αγώνα Μπάσκετ, έβαλε τα δυνατά του με την ομάδα του και νίκησαν. Όμως, είχε ακόμα μία ομάδα αλλά οι άλλοι ήταν πανύψηλοι και δυνατοί. Έτσι, έχασαν. Ένας ξένος προπονητής Μπάσκετ είδε τον «Μπασκέτα» και του ζήτησε να μπει στην ομάδα του που ήταν η καλύτερη στον κόσμο. Και ο «Μπασκέτας» δέχτηκε!

Ο νυχτερινός δρομέας, Παναγιώτης
Δρομέας ή ήρωας; Ένας γνωστός ήρωας της D.C, ο BAT-MAN γίνεται δρομέας. Μα είναι πολύ δύσκολο να έχεις διπλή ζωή. Θα αντέξει άραγε ή δεν θα αντέξει; Κι αν δεν αντέξει τι θα αφήσει πίσω, τον ήρωα ή τον δρομέα; Θα το μάθετε εάν και μόνο αγοράσετε και διαβάσετε το βιβλίο «Ο Νυχτερινός Ήρωας».

Τα τρία ζώα, Σοφία, Παναγιώτα
Δύο φίλες πήγαν κατασκήνωση με τους γονείς τους. Το απόγευμα βγήκαν για περπάτημα στο δάσος και βρήκαν έναν σκύλο. Τον πήραν μαζί τους και κοιμήθηκαν. Το πρωί πήγαν να παίξουν στο πάρκο και βρήκαν μία γάτα. Έπειτα η δασκάλα τους τούς πήρε σε μία φάρμα και τους έδειξε τα ζώα. Ο άνθρωπος που ήταν εκεί είχε ένα άλογο που δεν το ήθελε και τους το έδωσε. Στο τέλος τα παιδιά έκαναν τη δική τους φάρμα.

Όμορφες Μικρές Ψεύτρες, Ντανιέλλε
Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, η Αλίκη, είναι καινούρια μαθήτρια σε ένα λύκειο. Αλλά κρύβει ένα μεγάλο μυστικό στο ντουλαπάκι του κολιέ της. Συναντά μια ομάα κοριτσιών που κρύβουν κι αυτές μυστικά και την νύχτα πηγαίνουν στο κρυφό σπιτάκι που κανονικά συναντιούνται.

Εκείνη τη νύχτα εξαφανίστηκε η ηγέτης της ομάδας, η Άλισον. Δεν βρέθηκε ποτέ και η Αριάννα δεν μπορούσε να βρει το κολιέ της. Μετά από ένα χρόνο, τα κορίτσια παίρνουν μηνύματα από έναν ανώνυμο. Αυτός ο ανώνυμος τους λέει να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν. Κι αν δεν τα κάνουν θα μετανιώσουν. Και φοβερά πράγματα τους περιμένουν.

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την φιλοξενία την διευθύντρια του σχολείου, την κυρία Μαργαρίτα Χατζηαναστάση, την υποδιευθύντρια κυρία Λουκία Νικόλα, τον δάσκαλο της Ε΄ τάξης τον κύριο Μαρίνο Δημητρίου και τις δασκάλες της Α΄ και Β΄ τάξης, τις κυρίες Στέλλα Σταύρου και Μαρία Βασιλείου. Μα πάνω απ' όλα ευχαριστώ τα παιδιά για το όμορφο πρωινό που περάσαμε μαζί.

Εύη Νικολαΐδου