Εκτύπωση

Όταν η Δ΄ Τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού «Έκλεισε την πόρτα στον ρατσισμό»

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017. Τα Χριστούγεννα είναι πλέον πολύ κοντά. Κι εγώ με διάθεση άκρως γιορτινή, πέρασα σήμερα το κατώφλι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού, του Β΄ Κύκλου αυτή τη φορά, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ένταξης από τοπικές αρχές με τίτλο «Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος». Ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνοδοιπόροι μου οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών τμημάτων της Δ΄ Τάξης. 

   

Τα παιδιά με υποδέχτηκαν φορώντας τα καλά τους! Κι από την πρώτη ματιά μοιραστήκαμε την ίδια ανυπομονησία για την σημερινή μας συνάντηση. Ανταλλάξαμε «Καλημέρες», γνωριστήκαμε, είπαμε λίγο απ' τα δικά μας και τη σκυτάλη πήρε «Το κομμάτι που έλειπε..» του Σελ Σιλβερστάιν. Συναισθήματα, σκέψεις και αλήθειες.

   

   

   

   

   

Η λογική των παιδιών είναι απέραντη κι ο τρόπος που αξιολογούν τα πάντα γύρω τους αφοπλιστικός. Ναι, τον ξέρουν τον ρατσισμό. Και δεν τον θέλουν στη ζωή τους. Κι αυτό ακριβώς το μήνυμα στείλανε σήμερα. Δεν τον φοβούνται. Δεν διστάζουν να προστατεύσουν τους φίλους τους. Δεν σωπαίνουν αν τυχόν τον συναντήσουν κάπου. Γιατί η σιωπή του δίνει φτερά. Τα παιδιά, όμως, του έκοψαν τη φορά. Ένωσαν τις φωνές και τα όνειρά τους. Έγραψαν συνθήματα κι ετοίμασαν πανό για την αυτοσχέδια διαδήλωσή μας.

Αναστάσης, Μαρκέλλα, Στέφανος, Παναγιώτης, Λαρίσα, Καμέλια

Αντιρατσισμός!

Μαίρη, Αλίνα, Φαίδρα, Ρολάνδος

Ίων, Ανδρέας, Λευτέρης, Λουκάς, Ευθύμιος

STOP!

Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι.

ΟΧΙ στον ρατσισμό!

ΟΧΙ στο ρατσισμό!

Γιώργος, Ηρώ, Ναταλία, Ρωμήλια

Ευχαριστώ πολύ την διευθύντρια του σχολείου, την κυρία Ελένη Κυρατζή για την πρόσκληση και την όμορφη φιλοξενία, όπως επίσης την κυρίες Έλενα Χάματσου και Έλενα Παναγή καθώς και τον κύριο Τρύφωνα Παπαδάμου, τις δασκάλες και τον δάσκαλο των τμημάτων Δ1, Δ2 και Δ3 αντίστοιχα. Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Βαλεντίνα Κυριάκου, Κοινωνική Λειτουργό από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Δήμου Λεμεσού, για την άψογη συνεργασία.

«Δεν σωπαίνω εγώ. Σωπαίνει ο ρατσισμός. Μην το ξεχνάτε, παιδιά!»

Εύη Νικολαΐδου