Εκτύπωση

Οι Μικροί Συγγραφείς του 79ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Με οδηγό τη φαντασία.. γράφουμε μια ιστορία!

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012. Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του στη Φαντασία και μαζί υποδεχτήκαμε τους μαθητές και της μαθήτριες της Στ΄ Δημοτικού του 79ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά πλημμύρισαν με τα χαμόγελα και τη ζωντάνια τους την παιδική βιβλιοθήκη. Γνωριστήκαμε και πιάσαμε την κουβέντα. Πώς μπορούμε να ακούσουμε τη φαντασία μας; Μα είναι απλό. Δεν κλείνουμε τα αφτιά μας, ακόμη κι αν αυτό που έχει να μας πει μάς ακούγεται εξωπραγματικό! Τόσο το καλύτερο! Στον κόσμο της φαντασίας ζουν τα πιο παράξενα πλάσματα, μιλιούνται όλες οι γλώσσες, τα αντικείμενα παίρνουν άλλη μορφή..

Τα φώτα χαμήλωσαν και είδαμε ένα βίντεο. Η μουσική του μάς ταξίδεψε. Κάπως έτσι γράφεται και μια φανταστική ιστορία. Γινόμαστε ταξιδιώτες και συλλέγουμε εικόνες. Και με έναν τρόπο μαγικό οι εικόνες γίνονται λέξεις!

Τα παιδιά βρήκαν υπέροχες λέξεις. Λέξεις απλές, καθημερινές που κρύβουν μέσα τους ολόκληρες ιστορίες. Και τις έγραψαν. Έγιναν μικροί συγγραφείς! Λίγο πριν μας χαιρετήσουν, όσα ήθελαν τις διάβασαν. Χειροκροτήματα κι ακόμη περισσότερα χαμόγελα! Η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας!

Όταν έφυγαν, η παιδική βιβλιοθήκη επέστρεψε και πάλι στη γλυκιά της ησυχία. Κι όμως, οι ιστορίες των παιδιών για αρκετή ώρα συνέχισαν να ακούγονται σαν ψίθυροι που κάτι αναζητούσαν. Μάλλον θα έψαχναν τη θέση τους στα ράφια μαζί με τα άλλα παιδικά τα βιβλία!

Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Κλέαρχο Σακελλάρη και την κυρία Αθανασία Τζιώγλη, το δάσκαλο και τη δασκάλα της Στ΄ Δημοτικού που μας επισκέφτηκαν. Κι όλοι μας ευχαριστούμε τα παιδιά για το όμορφο πρωινό που μας χάρισαν!

Μια μικρή γεύση από τις ιστορίες των μικρών συγγραφέων του 79ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης..

Ένας άλλος κόσμος – ομαδική ιστορία
Το μυστήριο του πολύτιμου αγγείου κρύβει μια συναρπαστική περιπέτεια. Ο Μιλού και ο Τεν Τεν είναι αποφασισμένοι να το λύσουν. Θα κατέβουν στο πηγάδι, θα τα βάλουν μ' ένα άγριο δελφίνι, θα τους ρουφήξει μια μεγάλη τρύπα, θα ταξιδέψουν σε ένα κόσμο όπου όλα είναι τετράγωνα.. Άραγε θα τα καταφέρουν;

Η λύση των Σπαρτιατών για να φύγουν οι πειρατές από την πόλη τους – Κυριακή
Οι πειρατές απειλούν την πόλη των Σπαρτιατών. Οι Σπαρτιάτες, όμως, έχουν βαρεθεί τους πολέμους. Γράφουν, λοιπόν, ένα μήνυμα ειρήνης και το κλείνουν σε ένα γυάλινο μπουκάλι που το ρίχνουν στη θάλασσα. Το μήνυμα θα ταξιδέψει στους μακρινούς ωκεανούς. Οι πειρατές θα το διαβάσουν και θα ματαιώσουν τα σχέδιά τους.

Η κακοτυχία - Στέργιος, Δημήτρης, Πέτρος, Ιάσων, Αντώνης.
Υπάρχουν πηγάδια που κρύβουν ολόκληρους θησαυρούς. Ο μικρός Γιωργάκης κατέβηκε αμέριμνος σε ένα τέτοιο πηγάδι για να πάρει την μπάλα του ποδοσφαίρου, που είχε πέσει μέσα. Αντί για την μπάλα, όμως, βρήκε ένα αρχαίο αγγείο ανεκτίμητης αξίας. Και κάπως έτσι αρχίζει η περιπέτεια..

Το τσαντάκι και η λίμνη – Άρτεμη
Κάπου σε μια μαγική χώρα υπήρχε ένα χωριό που λεγόταν Μαγευτική Λίμνη. Εκεί ζούσε η Floricienta. Από μικρή είχε ένα τσαντάκι που δεν το αποχωριζόταν ποτέ. Μια μέρα το έχασε. Τίποτα δεν μπορούσε να πάρει τη θλίψη της μακριά ώσπου η λίμνη την λυπήθηκε και της αποκάλυψε το μέρος που ήταν κρυμμένο.

Η περίεργη φιλία – Αθανασία
Όλοι κάνουμε όνειρα, ακόμη και οι.. κόκορες! Τι γίνεται, όμως, όταν οι άλλοι μας κοροϊδεύουν γι' αυτά;
Ένας κόκορας είχε όνειρο να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει ψηλά στον ουρανό. Απογοητευμένος από την αντίδραση των φίλων του φεύγει μακριά. Στο δρόμο βρήκε ένα τσαντάκι και τότε συνέβη κάτι μαγικό. Τρεις ευχές του θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Κι έτσι το όνειρό του έγινε πραγματικότητα!

Το μπαούλο – Χαρά
Ο Μικρός Νικόλας και ο Ζαφρουά ζουν μια μικρή περιπέτεια. Παίζουν τους πειρατές κι αρμενίζουν σε θάλασσες μακρινές. Ξαφνικά ο Ζαφρουά πέφτει από τη βάρκα και χτυπάει σε ένα μπαούλο. Στο μπαούλο υπάρχουν παλιές φωτογραφίες. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να μην τις πειράξουν. Ίσως κάποιος θρύλος να κρύβεται εκεί μέσα..

Οι πιγκουίνοι της Μαγαδασκάρης, Ο Σκίπερ (Μέρος 1ο) – Στάυρος
Τι γίνεται όταν ένας πιγκουίνος της Αλάσκας αποφασίζει να γίνει αετός της Μαγαδασκάρης για να ζήσει την περιπέτεια της ζωής του; Όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και να ανακαλύψει στο βυθό της θάλασσας έναν διαμαντένιο δεντροαχυρώνα!

Ο Chum Chum, το κοχύλι και το διαμάντι – Παναγιώτης
Μια ηλιόλουστη μέρα ο Chum Chum σκόνταψε πάνω σ' ένα κοχύλι. Μερικά βήματα παρακάτω είδε ένα διαμάντι. Μόλις τα πήρε στα χέρια του συνέβη κάτι εξωπραγματικό. Μεταφέρθηκε στη «Διάσταση του Ποτέ». Θα τα καταφέρει να επιστρέψει πίσω;

Το εγκαταλελειμμένο μέρος – Ιωάννα
Η ηρωίδα πήγε να μείνει στο σπίτι της γιαγιάς της που ήταν ακατοίκητο για πολύ καιρό. Το καθάρισε και κουρασμένη έπεσε για ύπνο. Στις δύο τα χαράματα χτύπησε το κουδούνι. Μια φίλη της τής έφερε ένα μπαούλο που της είχε αφήσει η γιαγιά της. Το μπαούλο περιείχε μια μπάλα, ένα μουσικό κουτί και μια φωτογραφία..

Το τσαντάκι με τα χρυσά νομίσματα – Πέγκυ, Βένια
Τι μπορεί να υπάρχει σ' ένα κοτέτσι εκτός από τις κότες και τα αβγά τους; Ένα τσαντάκι με χρυσά νομίσματα, με πάρα πολλά χρυσά νομίσματα που είναι σκέτος πειρασμός για όποιον τα βρει. Η Μίνι και ο καλός της, όμως, αποφασίζουν να κρατήσουν πολύ λίγα και τα υπόλοιπα να τα χαρίσουν σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη!

Η κολοκυθομέρα – Θοδωρής
Οι κάτοικοι μιας πολιτείας στη μακρινή Δύση έχουν ένα πρωτότυπο έθιμο. Κάθε χρόνο στις 28 Ιουνίου τρώνε κολοκύθες και με μια ειδική κλεψύδρα μετράνε πόσες έφαγαν! Ένα αναπάντεχο γεγονός, όμως, φέρνει στη γιορτή τα πάνω-κάτω. Η πολιτεία πρέπει να υπερασπιστεί την ειρήνη της και τα καταφέρνει.

Η μετανάστευση των ζώων – ομαδική ιστορία
Τα ζώα αναζητούν νέα πατρίδα γιατί θέλουν να ζήσουν μακριά από τους ανθρώπους. Ένα σημείωμα μέσα σ' ένα μπουκάλι θα τους φανερώσει το δρόμο..

Ο Μπάτμαν και ο Κολοκυθοκλεψύδρας – Μάριος
Ο Μπάτμαν ονειρεύεται να ζήσει μια ήρεμη ζωή στο λιβαδόσπιτό του, μακριά από τις μάχες του παρελθόντος. Ο Κολοκυθοκλεψύδρας, όμως, έχει άλλα σχέδια που δεν θα εκπληρωθούν ποτέ. Ο Μπάτμαν θα ζήσει τη ζωή που επιθυμεί αλλά στο τέλος θα εκμυστηρευτεί στον εαυτό του.. «Και η ηρεμία είναι κουραστική!»

Ο Rico και τα Διαμαντοκοχύλια – Αλέξανδρος
Ήταν 131 Αυγούστου 3025. Ο Rico καθόταν κάτω από ένα δέντρο όταν ακούστηκε ένας παράξενος θόρυβος. Όχι πολύ μακριά ανακάλυψε ένα στοιχειωμένο δεντρόσπιτο που ήταν γεμάτο κοχύλια και διαμάντια. Τα πήρε κι έφυγε. Είκοσι χρόνια μετά ο κακός Δελφινάριος ήρθε για να τα πάρει πίσω..

Επανάσταση των ζώων - ομαδική ιστορία
Σε μια μακρινή πόλη της Αφρικής ζουν τα ζώα ευτυχισμένα κι ελεύθερα δίχως την επίβλεψη των ανθρώπων. Ανάμεσα τους ζει και ο Σκούμπι Ντου. Μια μέρα, όμως, οι άνθρωποι θα διαταράξουν την ήρεμη ζωή τους. Τότε αναλαμβάνει δράση ο αγαπημένος ήρωας. Γίνεται αρχηγός μιας αποστολής που θα πολεμήσει τους ανθρώπους και θα τους διώξει από την πόλη των ζώων, μια για πάντα!

Το κρησφύγετο του Σπάιντερμαν – Σάββας
Ο Σπάιντερμαν βρίσκει νέο κρησφύγετο. Είναι ένα δεντρόσπιτο φτιαγμένο από κολοκύθα. Ο μεγαλύτερος εχθρός του, όμως, ανακαλύπτει την κρυψώνα του και του επιτίθεται. Στο τέλος το δίκαιο επικρατεί και όλοι είναι χαρούμενοι.

Ένα τρομακτικό ταξίδι – Κωνσταντίνος
Ο Άιρονμαν περπατούσε στο δάσος όταν μπροστά του εμφανίστηκε ένα παράξενο σπίτι. Χτύπησε την πόρτα και μια τρύπα τον ρούφηξε σε ένα μέρος κάτω από τη γη που ήταν γεμάτο πολύτιμα διαμάντια. Ένα κοχύλι τού τράβηξε την προσοχή. Όταν το πήρε στα χέρια του όλα γύρω του άρχισαν να γκρεμίζονται.. Θα βρει το δρόμο της επιστροφής;

Μια τρελοτσαντοϊστορία– Παρασκευή
Μια φορά κι ένα καιρό ζούσε ένα μαγικό, τρελό τσαντάκι που φανταζόταν διάφορα πράγματα. Τη μια ότι βρισκόταν στην Κίνα, την άλλη στη Γαλλία, την άλλη πως ήταν κότα ενώ στο τέλος ήθελε να μάθει να ελέγχει το νερό. Ένα μάγος το ελευθέρωσε από τα μάγια του κι έγιναν όπως ήταν πριν.. ή σχεδόν όπως ήταν πριν!

Ο τρελός που τρόμαζε κότες – Τούλα
Ζούσε κάποτε σ' ένα δεντρόσπιτο ένας άνθρωπος που τού άρεσε να τρομάζει τις κότες ενός χωρικού. Ο χωρικός αποφάσισε να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Κάλεσε τον Σρεκ για να τον τρομάξει. Όμως, δεν τα κατάφερε κι έτσι αποφάσισε να του χαρίσει τις κότες. Άλλωστε δεν μπορούσε να καθαρίζει άλλο κουτσουλιές!

Ο Οβελίξ αγρότης – Βαγγέλης
Στο χωριό των Γαλατών τα τρόφιμα τελείωσαν. Οι κάτοικοι πεινάνε. Ο Οβελίξ αναλαμβάνει δράση. Ο Αστερίξ τον βοηθάει και οι δυο τους γίνονται οι καλύτεροι αγρότες!

Τα ξωτικά της Fuχώρας - Κατερίνα
Ο παππούς του Funboy του χαρίζει το αγαπημένο του τσαντάκι. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα απλό τσαντάκι. Από μέσα πετάγονται 7 μικροσκοπικά ξωτικά που τού αποκαλύπτουν ένα μεγάλο μυστικό. Το τσαντάκι δεν πρέπει να μείνει ποτέ άδειο από χρήματα γιατί ο «δράκος του στάβλου» θα ξυπνήσει..

Το δεντρόσπιτο της γιαγιάς και του παππού
Ο Μίκυ, Ο Μπανκς Μπάνι, η Μίνι και ο Άβαταρ συνάντησαν στο δρόμο τους ένα τεράστιο δεντρόσπιτο που έκρυβε δυο εκπλήξεις. Ένα μπαούλο με κοσμήματα που είχαν αφήσει για τη Μίνιη η γιαγιά και ο παππούς της μια μπάλα. Οι τέσσερις φίλοι βγήκαν έξω κι έπαιξαν ποδόσφαιρο με την ψυχή τους.

Ο Χάρι Πότερ και το στοιχειωμένο φυτόσπιτο – Άρμεν
Είναι νύχτα. Ο Χάρι Πότερ κοιμάται βαθιά. Ονειρεύεται. Κοντά στο κάστρο υπάρχει ένα στοιχειωμένο φυτόσπιτο. Ο μαναδικός κάτοικό του έιναι ένας κακός μάγος που θέλει να παγιδέψει τον Χάρι Πότερ. Θα τα καταφέρει;

Ο Μυστήριος και το διαμαντένιο κοχύλι – Δημήτρης
Ο Μυστήριος ζούσε σ' ένα δεντρόσπιτο κοντά στη θάλασσα. Μια μέρα πήγε για κολύμπι. Στο βυθό γυάλισε ένα διαμαντένιο κοχύλι,, το πιο σπάνιο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πήρε και χωρίς δεύτερη σκέψη το παρέδωσε στο Μουσείο. Η ανταμοιβή του ήταν να μπορεί να επισκέπτεται το Μουσείο όποτε ήθελε χωρίς να πληρώσει ποτέ ξανά εισιτήριο!

Το σπίτι στο λιβάδι – Τρύφων
Πόση αξία μπορεί να έχουν μερικές κολοκύθες; Πολλή μεγάλη απ' ότι φαίνεται τελικά! Ο Flash, ένας ληστής, μια συμμορία και οι αστυνομικοί μπλέκονται σε μια άσχημη περιπέτεια. Το δίκαιο πρέπει να επικρατήσει..

Το καταραμένο παιδί – Αγγελική
Ο Sokka και οι φίλοι του έπαιζαν ποδόσφαιρο αμέριμνοι ως τη στιγμή που η μπάλα τους εκσφενδονίστηκε σ' ένα εγκαταλελειμμένο δεντρόσπιτο. Τα τέσσερα παιδιά αποφάσισαν να το εξερευνήσουν. Άσχημα γεγονότα συνέβησαν. Στο τέλος, ο Sokka ανακάλυψε ένα μπαούλο όπου μέσα του φυλαγόταν ένα μαγικό κρασί που θα στοίχειωνε το δεντρόσπιτο για πάντα.

Οι εκπλήξεις που κρύβει ένα δεντρόσπιτο – Κατερίνα
Ο Tweety ξεκίνησε να πάει φαγητό στην άρρωστη γιαγιά του. Στο δρόμο συνάντησε ένα ακατοίκητο δεντρόσπιτο. Μόλις άνοιξε την πόρτα το πρώτο που αντίκρισε ήταν ένα μπαούλο που περιείχε αναρίθμητα αντικείμενα μεγάλης αξίας. Μαζί με τους φίλους του αποφάσισαν να τακτοποιήσουν το δεντρόσπιτο και να προσκαλέσουν όλους τους ανθρώπους να δουν το θησαυρό.

Το καταραμένο δεντρόσπιτο – Στέλλα
Η ηρωίδα, όταν ήταν μικρή, σε μια περιπλάνησή της συνάντησε τον Τουϊτι. Μαζί προχωρούσαν για πολλές ώρες ώσπου βρέθηκαν στην είσοδο ενός σπιτιού. Ανέβηκαν πολλές σκάλες και βρήκαν ένα μπαούλο που μέσα ήταν φυλαγμένα πολύτιμα κοσμήματα και πολλά περίεργα αντικείμενα. Συνέβη, όμως, κάτι αναπάντεχο..

Το δεντρόσπιτο
Ο ήρωας της ιστορίας ξεκίνησε να πάει στο παλιό σπίτι της γιαγιάς του που ήταν χτισμένο πάνω σ' ένα δέντρο. Η γιαγιά του δεν βρισκόταν πια στη ζωή. Όταν έμπαινε μέσα δεν μπορούσε να φανταστεί τη συγκίνηση που τον περίμενε. Σε μια γωνιά βρήκε ένα μπαούλο. Τρόμαξε στην αρχή μα μετά δάκρυα άρχισαν να τρέχουν από τα μάτια του. Ήταν γεμάτο με δικές της φωτογραφίες!

Η ληστεία από τον Κολοκύθα – Σωτήρης
Ο γνωστός κλέφτης Κολοκύθας διάπραξε ακόμη μία ληστεία. Ο αστυνόμος Λούκας Καλούδας τον συνέλαβε με επιτυχία και τιμήθηκε για τη γενναία του πράξη. Περήφανος επέστρεψει στο δεντρόσπιτό του!