Εκτύπωση

Ταξίδι στη μακρινή βοτανοΧώρα με την Γ' και Δ' τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012. Η παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου άνοιξε την αγκαλιά της στους μαθητές και τις μαθήτριες του 12ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Υποδεχτήκαμε τα παιδιά με μεγάλη λαχτάρα, δε σας το κρύβω. Όλα ήταν πανέτοιμα για το ταξίδι μας στη μακρινή βοτανοΧώρα.

Τα βαζάκια άνοιξαν και ένα ατελείωτο παιχνίδι των αισθήσεων ξεκίνησε. Μιλήσαμε για τα βότανα. Τα αγγίξαμε, τα μυρίσαμε. Μάθαμε τα μυστικά τους. Τα παιδιά αναφέρθηκαν στη γιαγιά και στον παππού, στο χωριό, στα φαγητά που μαγειρεύουν στο σπίτι, στα ζεστά ροφήματα που μαλακώνουν τον πονεμένο λαιμό.

Το μαγικό μας ταξίδι, βέβαια, έκρυβε κι άλλες εκπλήξεις. Φτιάξαμε αρωματικά πουγκάκια για να μοσχομυρίζουν οι ντουλάπες μας και μετά τα παιδιά ετοίμασαν τις δικές τους αφίσες περιγράφοντας τις εντυπώσεις τους από τον κόσμο των βοτάνων.

Ο Στέφανος, ο Φίλιππος, ο Γιώργος, ο Κωνσταντής και ο Κοσμάς ζωγράφισαν σχεδόν όλα τα βότανα! Έγραψαν στιχάκια και συμβουλές.. «Όλα αυτά τα βότανα που είδαμε μας βοηθούν να βαδίζουμε στη ζωή!»

Η Νικολέτα, η Φρειδερίκη, ο Στέλιος, η Ελένη, η Εβελίνα και η Αναστασία ξεχώρισαν τη λεβάντα.. «Νοιώσαμε πολύ χαρά για τη γνωριμία με τα βότανα. Περισσότερο μας άρεσε η λεβάντα. Βέβαια ήταν όλα πολύ ωραία!»

          

Ο Σωτήρης, η Ιωάννα, η Κατερίνα, ο Γιάννης, η Ιουλία και ο Μπενότο ζωγράφισαν όλα τα βότανα που συναντήσαμε στο ταξίδι μας!

Η Μαρία, η Σοφία, η Αριάδνη, η Λορένα και η Χρυσάνθη μίλησαν με τα χρώματά τους για το χαμομήλι, το δεντρολίβανο, το βασιλικό και τη λεβάντα! «Το βότανα μυρίζουν και μερικά σε θεραπεύουν απ' το βήχα και τις αρρώστιες και η λεβάντα ταιριάζει με όλα..»

          

Ο Χαράλαμπος, ο Λουκάς, ο Τριαντάφυλλος, ο Δημήτρης, ο Νικόλας και ο Χαράλαμπος ζωγράφισαν κλαδιά από τα οποία κρέμονταν μικρές ταμπέλες με τα ονόματα των βοτάνων που γνωρίσαμε!

Ο Ανδρέας, ο Βαγγέλης, ο Θωμάς, ο Σωκράτης και ο Βασίλης έγραψαν ένα τραγούδι.. «Είμαστε τα βότανα τα φαρμακευτικά κι άμα μας δοκιμάσεις θα γίνεις αμέσως καλά, αλλά μην το παρακάνεις γιατί θα πάθεις ζημιά!»

Ήταν πράγματι ένα πολύ όμορφο ταξίδι και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Ευχαριστώ πολύ τις δασκάλες των παιδιών, την κυρία Αθηνά Κουρτίδου και την κυρία Στέλλα Γιοβανοπούλου. Και όλοι μας ευχαριστούμε τα ίδια τα παιδιά που μοιράστηκαν μαζί μας την αθωότητα και τις φρέσκιες ιδέες τους.