Εκτύπωση

Όταν οι Μικροί Συγγραφείς της Δ' και Στ' τάξης του 37ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης έπιασαν τα μολύβια..

Με οδηγό τη φαντασία γράφουμε μια ιστορία..

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012. Ξεχωριστή μέρα. Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου πλημμύρισε από οικεία πρόσωπα και γνώριμες φωνές. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' και Στ' τάξης του 37ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, πιστοί στο ραντεβού μας, ήρθαν λίγο πριν τις δέκα το πρωί με όρεξη και ακονισμένη φαντασία! Ανταλλάξαμε χαμογελαστές καλημέρες και οι Μικροί Συγγραφείς ανέλαβαν δράση!

Τι είναι φαντασία; Πού τη συναντάμε; Φαντασία έχουν μόνο τα παιδιά; Πώς θα μάθουμε να την ακούμε; Κι αν αυτό που έχει να μας πει φαντάζει εξωπραγματικό; Ακόμη καλύτερα!

Τα παιδιά έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις μέσα από τις ιστορίες τους. Μας ταξίδεψαν σε μακρινά νησιά, στα βάθη των ωκεανών, στη χώρα του παραμυθιού και του ονείρου. Περισσότερα λόγια περιττεύουν. Καθίστε αναπαυτικά και ταξιδέψτε κι εσείς μαζί με τους ήρωές τους στον κόσμο της φαντασίας. Καλή ανάγνωση!

Ο Τιμόθεος Πέπερμιντ και η Κλεψύδρα
Λεωνίδας, Κατερίνα, Λαμπρινή, Νικολέττα, Φλοριέν (Δ΄ τάξη)
Κάποτε ζούσε ένας άντρας που τον έλεγαν Τιμόθεο Πέπερμιντ. Ένα απόγευμα που έκανε τη βόλτα του είδε μια χρυσή κλεψύδρα που του άρεσε και την αγόρασε. Όταν πήγε στο σπίτι του την έβαλε στο κομοδίνο του και πήγε για να κοιμηθεί.

Όταν ξύπνησε καθώς τεντωνόταν έριξε την κλεψύδρα. Τότε σηκώθηκε απότομα και ξαφνικά από την κλεψύδρα βγήκε ένα μεγάλο φως που τον τράβηξε μέσα και τον πήγε στον παράδεισο. Άρχισε να φοβάται και να περπατάει από 'δω και από 'κει.

Ξαφνικά μπροστά του εμφανίστηκε ένα μεγάλο κλειδί. Βρήκε μια πόρτα και έτρεξε αμέσως να δοκιμάσει το κλειδί. Τότε άνοιξε η πόρτα και βρέθηκε στο σπίτι του. Ένιωσε χαρά και ανακούφιση. Και αποφάσισε να μην ξαναπάρει κλεψύδρα.

Ο Ντορής, Κωνσταντίνος (Δ΄ τάξη)
Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μακρινό νησί, τη Ναουρού, που ζουν όλα τα μαγικά πλάσματα όπως ο Ντορής, ο Δήμαρχος της πόλης, για πολλά χρόνια ζούσε κι ένα γαϊδουράκι με υπερφυσικές δυνάμεις.

Σήμερα ήταν μέρα εκλογών. Στις εκλογές έπαιρνε μέρος ο Micky Mouse και φυσικά ο Ντορής (που κέρδιζε πάντα). Όμως ο ανταγωνισμός ήταν δυνατός. Ο Micky κόντευε να κερδίσει αλλά ο Ντορής τον πίεζε. Οι χιλιομετρητές τους ήταν ίσα. Παρ' όλα αυτά ο Micky τα είχε όλα κανονισμένα. Είχε πληρώσει το διαιτητή. Γι' αυτό και κέρδισε.

Ο Ντορής λυπήθηκε πολύ που δεν έγινε πρόεδρος. Το κοινό έμεινε με ανοιχτό το στόμα που έχασε. Μετά από αυτό πήρε το τζετ σκι του και πήγε στα νησιά Φίτζι να μείνει. Οι κάτοικοι του χωριού λυπήθηκαν που θα έχαναν τον μόνο super ήρωα με υπερφυσικές δυνάμεις του χωριού. Όμως ο Ντορής δεν ήξερε ότι θα γνωρίσει τον Κίτσο, τον αδερφό του Μίτσου, που είχε ένα πολύτιμο αγγείο. Πήρε λίγη περιουσία και έγινε δήμαρχος εκεί.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Η περιπέτεια στα βάθη του ωκεανού του κάβουρα και του βοηθού του, του φαντάσματος Ρόλυ, Ανδρέας (Δ΄ τάξη)
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας κάβουρας μέσα σε ένα super κοχύλι και ο Ρόλυ το φαντασματάκι, ο βοηθός του. Μια μέρα ήρθαν ψαράδες, περίπου στους 20 και πήραν τα μισά ψάρια του ωκεανού. Ο κάβουρας είπε στον Ρόλυ «Πήγαινε πάνω» και ο Ρόλυ είπε «Εντάξει». Με το που ανέβηκε είπε «Αφήστε τα ψάρια!» Οι ψαράδες φώναξαν «Φάντασμααααααααα....» κι έφυγαν μακριά. Ο κάβουρας έκοψε τα δίχτυα με τις δαγκάνες του και μαζί με το φαντασματάκι τον Ρόλυ και τα ψάρια πήγαν σε μια σπηλιά κι έμειναν εκεί για ώρες. Τη νύχτα πήγαν στο σπίτι τους για ύπνο.

Την άλλη Δευτέρα οι ψαράδες γύρισαν και αυτή τη φορά ήταν 1.000.000 και τα ψάρια πιάστηκαν ξανά. Το φαντασματάκι ανέβηκε και είπε «Αφήστε τώρα τα ψάρια!» και οι 1.000.000 ψαράδες είπαν «Ααααααααα... φάντασμαααα!» Το φαντασματάκι ο Ρόλυ ξεπέρασε τον κάβουρα και ο κάβουρας έκοψε τα δίχτυα. Ο Ρόλυ έγινε ήρωας και ο κάβουρας ο βοηθός του επειδή είχε διώξει 1.000 ψαράδες.

Ο Ρόλυ το φαντασματάκι έχτισε με μέταλλο, ξύλα και πέτρες ξενοδοχείο για τους επισκέπτες τους αν θέλουν να μείνουν, ένα δεντρόσπιτο για τον εαυτό του και στον κάβουρα ένα καινούριο super κοχύλι αστραφτερό, με όπλα και χειροβομβίδες για να τρομάζουν οι ψαράδες! Το φαντασματάκι ο Ρόλυ νοιάζεται για όλους. Επίσης έχτισε κι ένα καφενείο κι ένα εστιατόριο. Και το δεντρόσπιτο του Ρόλυ είναι μισό δεντρόσπιτο μισό παλάτι. Και όλοι εκτιμούσαν το Ρόλυ.

Τέλος.

Ο Super Kοχύλι και οι περιπέτειές του
Βίκυ, Χριστίνα, Δήμητρα, Κική, Άγγελος (Δ΄ τάξη)
Μια φορά κι ένα καιρό στο βυθό της θάλασσας ζούσε σε μια γαλανή σπηλιά ο ήρωάς μας, ο Super Κοχύλι, μαζί με την οικογένειά του. Τη γυναίκα του την έλεγαν περιπέτεια και τους δύο γιους του Lol και Story.

Στην άλλη γωνιά του βυθού ζούσε ο καρχαρίας Black Face. Μια μέρα καθώς ο Super Κοχύλι γυρνούσε από τη δουλειά του είδε τον καρχαρία Black Face να απαγάγει τη γυναίκα του. Αμέσως έτρεξε να τη σώσει αλλά πάτησε ένα αστραφτερό κοχύλι. Το πήρε στα χέρια του και μόλις το έτριψε, βγήκε ένα θαλασσοτρακτέρ. Ανέβηκε πάνω του κι έτρεξε να πιάσει τον καρχαρία. Μα ο καρχαρίας μέσα από μια μαγική λάμψη εξαφανίστηκε.

Ο Super Κοχύλι απελπισμένος κοίταξε τα λυπημένα του παιδιά. Έφυγε μ' αυτά γρήγορα και με την βοήθεια του κοχυλιού κατάφερε να εντοπίσει τον Black Face. Τον κυνήγησε και μετά από μέρες πολέμου κατάφερε να τον εξαντλήσει. Έπειτα απ' το μαγικό κοχύλι βγήκε ένα μαγικό κόκκινο λαμπερό σπαθί. Το άρπαξε ο Super Κοχύλι, ο Lol και ο Story και με μια κίνηση εξόντωσαν τον Black Face.

Μετά άρπαξε και φίλησε τη γυναίκα του και το μαγικό κοχύλι εξαφανίστηκε για πάντα στο άγνωστο. Κι έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

 

 

Ο Σούπερ γάιδαρος!!!, Δέσποινα (Δ΄ τάξη)
Μια φορά ήταν ένας ντετέκτιβ-εξερευνητής γάιδαρος με υπερφυσικές δυνάμεις που τον έλεγαν Ντόρη. Όταν κοιμόταν είδε ένα όνειρο ότι υπάρχει ένα αγγείο γεμάτο χρυσάφι. Τότε σηκώθηκε από το κρεβάτι και έκανε σβούρες. Το πρωί πήγε στη Φύση, μια μάντισσα για να τη ρωτήσει πού είναι ο θησαυρός στο αγγείο που είδε στο όνειρό του. Αυτή του είπε ότι είναι στη ζούγκλα Ακαλακαλαμπούκαλα. Ο γάιδαρος είπε «Πανεύκολο είναι για έναν εξερευνητή». Πήγε στη ζούγκλα Ακαλακαλαμπούκαλα και βρήκε το αγγείο με το θησαυρό. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ο ντετέκτιβ και ο γάιδαρος Ντορής, Ειρήνη (Δ΄ τάξη)
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ντετέκτιβ-εξερευνητής και γνώρισε έναν γάιδαρο που τον έλεγαν Ντορή. Για να τους έρθει έμπνευση έκαναν σβούρες στη φύση. Αυτοί νόμιζαν πως θα βρουν το αγγείο αλλά έκαναν 3 μήνες για να το βρουν. Τελικά το βρήκαν αλλά πήγε να το πάρει και του έπεσε κάτω. Έτσι το αγγείο έσπασε.

Ο Ντορής ο εξερευνητής, Χρήστος (Δ΄ τάξη)
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα αγγείο με χρυσάφι κάτω χωμένο στο χώμα. Ένας ντετέκτιβ που τον έλεγαν Ντορή το έψαχνε. Ήρθε και ένας εξερευνητής και του είπε «Αν ακολουθήσεις τη φύση, θα βρεις το αγγείο με το χρυσάφι». Έτσι ο κύριος Ντορής αποφάσισε να βρει το χρυσάφι. Όμως βρήκε εμπόδια μπροστά του, φίδια, λιοντάρια, αμάξια και σκαντζόχοιρους. Αλλά τα πέρασε τα εμπόδια και όταν είδε τον θησαυρό άρχισε να κάνει κολοτούμπες. Όμως όταν είδε με το μάτι μέσα στο αγγείο, δεν είδε τίποτα!

Η ζωή της Έμυλη
Δημήτρης, Χρύσα, Μιχάλης, Γιώργος (Στ΄ τάξη)
Η Έμυλη ήταν ένα φτωχό κορίτσι που έμενε σε μια φτωχική γειτονιά και το όνειρό της ήταν να γίνει μια γνωστή χορεύτρια μπαλέτου. Μια μέρα πήγε σε ένα μπαρ με τις φίλες της. Εκεί συνάντησε ένα αγόρι και το ερωτεύτηκε. Του ζήτησε να πάει στο μπαούλο με τα παγάκια που είχε μπύρες γιατί είχε ζέστη και ήθελε να πιει κάτι. Ύστερα αυτή εξαφανίστηκε χωρίς καν να τον χαιρετήσει.

Την επόμενη μέρα ξανασυνάντησε το αγόρι και τη ρώτησε γιατί έφυγε χωρίς να του πει ένα «γεια». Τού είπε ότι δεν μπορούσε να του εξηγήσει γιατί βιαζόταν να φύγει. Αυτός έτσι όπως πήγαινε στη δουλειά του είχε δει ότι του είχαν αφήσει ένα γράμμα στη μηχανή του. Το διάβασε κι έτρεξε στο μέρος όπου έλεγε το γράμμα. Εκεί είδε μια ομάδα χορού να χορεύει Break Dance (είδος χορού). Τότε είδε την Έμυλη και της ζήτησε να μπει και αυτός στην ομάδα της. Στην αρχή δεν συμφωνούσαν όλοι αλλά μετά μπήκε και αποδείχτηκε ότι ήταν «αστέρι»..

The legend of the bottle
Κική, Χρήστος, Κώστας, Θεοδοσία, Μιχαήλ (Στ΄ τάξη)
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα μαγικό μπουκάλι που ήταν πάντα γεμάτο με αίμα. Όταν κάποιος το άνοιγε είχε την κατάρα της Samaras.

Μια μέρα ο Günther το άνοιξε. Μετά από δύο μέρες έβλεπε εφιάλτες με την Samara. Όταν ξύπνησε βρέθηκε στο υπόγειο και είδε τη Samara και άρχισε να τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορούσε ώσπου έφτασε σε αδιέξοδο. Τότε θυμήθηκε τον θρύλο. Ο θρύλος έλεγε:«Όποιος ανοίξει το μπουκάλι με το αίμα θα έχει την κατάρα της Samara. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να λυθεί η κατάρα. Αυτός είναι να πας σε ένα Night Party και να πιεις Kichris».

Τότε έτρεξε πολύ γρήγορα για να πάει σε ένα Night Party. Μετά από πολλή ώρα βρήκε ένα και παρήγγειλε το Kichris. Ο πωλητής του είπε ότι είχαν τελειώσει. Τότε η Samara ήρθε μαζί με τον Freddie Krookeρ και τον So. Άραγε τι θα συμβεί;

Το φονικό τσαντάκι
Αναστασία, Βασίλης, Ιωάννα, Ελένη (Στ΄ τάξη)
Ο Bill ξύπνησε ένα πρωί και δεν βρήκε τη μαμά του στο σπίτι. Όλη την ημέρα περίμενε να έρθει αλλά δεν ήρθε (τώρα αρχίζει η ιστορία). Ο Bill κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό ψάχνει τη μαμά του. Μετά από μια εβδομάδα είδε τη γυναίκα του να κρατάει τα αγαπημένο τσαντάκι της μητέρας του.

Τα γεγονότα που ακολουθούν θυμίζουν αστυνομική ταινία με αποκορύφωμα τη θυσία του Bill..

Ευχαριστώ πολύ τη δασκάλα της Δ΄τάξης, την κυρία Σύρμω Μιχαήλ καθώς επίσης και την κυρία Γεωργία Γεωργιάδου, τη δασκάλα της Στ΄ τάξης που μας επισκέφτηκαν. Κι όλοι μαζί ευχαριστούμε τα παιδιά που μοιράστηκαν μαζί μας λίγη από τη φρεσκάδα και τη δημιουργική τους φαντασία!