Εκτύπωση

Οι Μικροί Συγγραφείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013. Σήμερα την τιμητική τους είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν τις 10:00 το πρωί πέρασαν το κατώφλι του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου και η παιδική βιβλιοθήκη πλημμύρισε από τις χαρούμενες φωνές τους.

Τι είναι φαντασία; Φαντασία έχουν μόνο τα παιδιά; Πώς θα μάθουμε να την ακούμε; Αυτά τα ερωτήματα στάθηκαν αφορμή για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Οι απαντήσεις των παιδιών απολαυστικές. Οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις τους ακόμη περισσότερο. Και οι λέξεις, που προέκυψαν μέσα από το παιχνίδι με τις εικόνες, τους ήχους και τα συναισθήματα, σαν να ξεπετάχτηκαν μέσα από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού.

Οι ιστορίες που έγραψαν οι μικροί μας συγγραφείς τα έχουν όλα. Δεντρόσπιτα, κλεψύδρες, χαμένους θησαυρούς, μαγικά μονοπάτια.. Τιμή μας που θα τις διαβάσετε. Καλή ανάγνωση!

Ο Πινόκιο πειρατής - Γιώργος, Αχιλλέας Βασίλης, Εύα, Βικτωρία, Μάρα
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Πινόκιο που ζούσε σε ένα δεντρόσπιτο. Μια μέρα που τραβούσε νερό από το πηγάδι βρήκε ένα μπουκάλι που είχε μέσα ένα χαρτί. Tο άνοιξε και είδε ένα χάρτη θησαυρού. Τότε ο Πινόκιο αποφάσισε να γίνει πειρατής. Σκέφτηκε να φτιάξει ένα καράβι και άρχισε το ταξίδι του. Ταξίδευε έναν ολόκληρο χρόνο και έφτασε στα απέραντα του κόσμου.

Το πηγάδι και η κλεψύδρα, Μαρία
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν σ' ένα δεντρόσπιτο η Κοκκινοσκουφίτσα μαζί με τη γιαγιά της. Μια μέρα η γιαγιά της είπε «Να πας να μαζέψεις λουλούδια». «Θα πάω», είπε η Κοκκινοσκουφίτσα. Στο δρόμο που πήγαινε συνάντησε το λύκο. Ο λύκος της έδωσε μία κλεψύδρα και της είπε «Αυτή η κλεψύδρα είναι μαγική. Να την προσέχεις. Θα μπορούσε να ταξιδέψει στο χρόνο». Κι έτσι ταξίδεψε σε άλλη εποχή και έζησε καλά.

Η κλεψύδρα, Γιάννης
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια κλεψύδρα που γύριζε το χρόνο πίσω. Η κλεψύδρα ζούσε σε ένα δεντρόσπιτο. Είχε ένα πηγάδι και μια καταπακτή. Και είχε μουσικά όργανα κι ένα ρολόι. Μια μέρα ξύπνησε με χαρά γιατί είδε ένα ωραίο όνειρο που την φίλησε ένας κλεψύδρος και την αγκάλιασε και την παντρεύτηκε. Το άλλο βράδυ είδε πάλι ένα ωραίο όνειρο με την Κοκκινοσκουφίτσα που κρατούσε ένα καλαθάκι και πήγαινε στη γιαγιά της.

Η Κοκκινοσκουφίτσα - Αχιλλέας, Αλέξανδρος, Άννα, Βιβή
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν σ' ένα δεντρόσπιτο η Κοκκινοσκουφίτσα μαζί με τη γιαγιά της. Μια μέρα, όμως, η Κοκκινοσκουφίτσα βγήκε κρυφά και κατέβηκε προσεκτικά τη σκάλα του δεντρόσπιτου. Πήγε σε ένα μαγαζί και αγόρασε μια κλεψύδρα. Μόλις, όμως, πήρε είδηση η γιαγιά της ότι έλειπε η εγγονή της τρόμαξε πολύ. Μετά όταν γύρισε η Κοκκινοσκουφίτσα χάρηκε πολύ που είδε τη γιαγιά της και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Η χώρα της μουσικής - Άννα, Κατερίνα, Αναστασία, Μπέσσυ, Μυρτώ, Λάζαρος
Μια φορά κι έναν καιρό στην χώρα της μουσικής ήταν όλοι ευτυχισμένοι. Μια μέρα ήρθε ένα λιοντάρι που το λέγανε Άλεξ κι έψαχνε τους γονείς του. Τους είχαν κλέψει και τους πήγαν στο ζωολογικό κήπο. Σκεφτόταν που να ήταν οι γονείς του. Μετά από λίγες ώρες σκέφτηκε «Θα είναι στο ζωολογικό κήπο». Τρύπωσε σε ένα αγγείο και τους είδε και μετά ελευθέρωσε όλα τα ζώα. Κι έτσι η χώρα της μουσικής γέμισε με ζώα. Και η φωνή των ζώων κράτησε για πάντα.

Ο μαύρος κουρσάρος και το μαγικό κοχύλι - Γιώργος, Κωνσταντίνος, Γιώργος, Λυδία
Κάποτε ζούσε ο μαύρος κουρσάρος που ήθελε να βρει το θρυλικό θησαυρό με το μαγικό κοχύλι. Μια μέρα πλησίασαν το μικρό νησί της χρυσής θάλασσας και πέρασαν δίπλα από τον βράχο νεκροκεφαλή και έσπασε το μεσαίο κατάρτι αλλά κατάφεραν να μπουν στο βράχο. Καθώς προχωρούσαν μέσα στο βράχο τους επιτέθηκαν ζωντανοί σκελετοί και βούλιαξαν το πλοίο των σκελετών και βρήκαν τον θρυλικό θησαυρό με το μαγικό κοχύλι.

Το πλοίο του Κάπτεν Χουκ, Ευθύμης
Μια φορά ήταν το καράβι του Κάπτεν Χουκ και μαζί του ήταν οι πειρατές. Και παλεύανε με τον Πίτερπαν και την Τίκερμπερ, που ζούσαν στη Χώρα του ποτέ. Μια μέρα ήρθε ο Πίτερπαν στον κανονικό κόσμο για να πάρει μαζί τα τρία παιδιά. Τότε ένα παιδί πέταξε με φόρα ένα κοχύλι και το κοχύλι πήγε στη θάλασσα.

Ο Γουόλι και η Εύα σε μυστική αποστολή - Μάριος, Έφη, Ιαωκείμ, Μαρία, Μάριος
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δύο ρομπότ. Το ένα το έλεγαν Γουόλι και το άλλο Εύα. Όταν η Εύα και ο Γουόλι περπατούσαν στο δρόμο βρήκαν ένα σκουριασμένο τσαντάκι, το άνοιξαν και βρήκαν έναν χάρτη που τους οδηγούσε σε μια μυστική είσοδο υπογείως. Τότε αποφάσισαν να την ακολουθήσουν και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Όταν έφτασαν στη μυστική είσοδο βρήκαν έναν θησαυρό. αλλά οι σκελετοί δεν τους άφησαν να τον πάρουν. Τους πολέμησαν με τα όπλα τους και πήραν το θησαυρό.

Ο πειρατής με το βιολί - Φάνης, Αθηνά, Κωνσταντίνος
Κάποτε ήταν ένας πειρατής που ταξίδευε στη θάλασσα. Μια μέρα όμως ναυάγησε το πλοίο του. Κι ο πειρατής έπεσε σ' ένα νησί. Εκεί που έπεσε βρήκε ένα χάρτη θησαυρού που τον οδήγησε σε ένα σημείο που έπρεπε να σκάψει. Σκάβοντας βρήκε ένα μπαούλο που είχε μέσα ένα χρυσό βιολί και ένα χρυσό νόμισμα. Μετά άκουσε τα κύματα της θάλασσας και άρχισε να παίζει μουσική και έζησε αυτός καλά κι εμείς καλύτερα.

Ο πειρατής, Έλενα
Κάποτε ήταν ένας πειρατής που ναυάγησε το πλοίο του κι έφτασε σ' ένα νησί. Τότε βρήκε ένα μπαούλο, το άνοιξε και βρήκε ένα χρυσό βιολί. Μετά έφτιαξε το πλοίο του, βρήκε και φαΐ. Μετά έφυγε στη θάλασσα κι έμαθε να παίζει βιολί.
Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ο πειρατής με το χρυσό βιολί, Κατερίνα
Κάποτε ήταν ένας πειρατής που ταξίδευε στη θάλασσα. Μια μέρα ναυάγησε το πλοίο του κι ο πειρατής έπεσε σε ένα νησί. Εκεί που έπεσε βρήκε ένα μπαούλο που μέσα είχε ένα θησαυρό. Ένα χρυσό βιολί.

Ευχαριστώ θερμά τη τη δασκάλα και τον δάσκαλο των παιδιών,  την κυρία Κουρτίδου Ελένη και τον κύριο Καραπαναγιωτίδη Ιορδάνη που μας επισκέφτηκαν. Κι όλοι μαζί ευχαριστούμε τα παιδιά για τις όμορφες ιστορίες που μας παρουσίασαν.