Εκτύπωση

Στη βοτανοΧώρα μια φορά.. με την Ε΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μαγνησίας – Παρουσίαση βιβλίου

 

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014. Σήμερα στην παιδική βιβλιοθήκη υποδεχτήκαμε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μαγνησίας. Ξεχωριστό, ιδιαίτερο πρωινό για μένα διότι το βιβλίο μου, η ιδέα του οποίου έγινε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πέρασε το κατώφλι των βιβλιοπωλείων και μπορώ πια να το μοιραστώ με τα παιδιά. Βέβαια, από αυτήν την παρουσίαση δεν γινόταν να λείπουν τα βότανα. Κι έτσι τα έφερα μαζί με τις γλάστρες τους βόλτα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο για να τα γνωριστούν με τα παιδιά από κοντά!

Έτσι κι έγινε. Τα κορίτσια και τα αγόρια τα έπιασαν στα χέρια τους, τα μύρισαν και μαζί ανακαλύψαμε μικρά τους μυστικά. Τους φανέρωσα την αρχή της περιπέτειάς των κατοίκων τη βοτανοΧώρας και με οδηγό τη μελωδία έπλασαν τη δική τους συνέχεια.

Η αρχή είχε γίνει. Μιλούσαμε πια με εικόνες κι αυτές τις εικόνες τα παιδιά τις μετέφεραν στο χαρτί. Συνεργάστηκαν υποδειγματικά και μας μετέφεραν τα δικά τους μηνύματα. Μηνύματα πολύχρωμα, γεμάτα όνειρα κι ελπίδα.

 

                                                           «Μια ηλιόλουστη μέρα με τα βότανα»
Η Πένη, η Κωνσταντίνα, η Μαρία-Χριστίνα, η Νικολέτα, η Μαρία, η Νόνη και η Σοφία μας μιλούν για την αγάπη τους για τα βότανα, για το πόσο μπορούν να ομορφύνουν τη ζωή μας.

                                                               «Το ταξίδι των βοτάνων»
Η Μαρίνα, η Αναστασία, ο Αλμπίν, η Δέσποινα, η Φωτεινή, η Αναστασία και η Λυδία μας ταξιδεύουν με τα στιχάκια τους: «Τα βότανα ταξιδεύουν μακριά χαρίζοντας υγεία και χαρά!».

                                                                   «Τα βότανα δίνουν ΖΩΗ!»
Ο Γιάννης, ο Κλάιντι, ο Γιάννης, ο Παναγιώτης, ο Χρήστος, ο Γιάννης, ο Νίκος κι ο Γιώργος μας μιλούν για τη μέντα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, τη ρίγανη και το θυμάρι.

                                                                       «Αγαπάμε τα βότανα»
Η Φωτεινή, η Γεωργία, η Αθανασία, η Έλενα, η Αναστασία, η Θεοδώρα και η Ζωή γράφουν ένα ολόκληρο ποίημα για να μας πείσουν για το καλό που μας κάνουν τα βότανα!

                                                     «Η βοτανοχώρα και η πολιτεία των ανθρώπων»
Ο Παντελής, ο Στέλιος, ο Βίκτωρ, ο Χρήστος, ο Αρντίτ, ο Γκιέργκ κι ο Χρήστος ζωγράφισαν δύο πολιτείες και μας ζητούν να διαλέξουμε μία από τις δύο. Των βοτάνων ή των ανθρώπων;

                                                  «ΝΑΙ στο καθαρό περιβάλλον, ΟΧΙ στα καυσαέρια»
Ο Γιάννης, ο Χαρίτων, ο Χάρης, ο Ευρύμαχος, ο Ηλίας, ο Χρήστος, ο Αναστάσης κι ο Πέτρος μας στέλνουν ένα ηχηρό περιβαλλοντικό μήνυμα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς οι μεγάλοι είναι να τους ακούσουμε!

Ευχαριστώ πολύ την κυρία Αικατερίνη Μάνου, τον κύριο Νικόλαο Μουτσίδη και τον κύριο Ιωάννη Μπαλκουράνο, τους δασκάλους των παιδιών, που μας επισκέφτηκαν. Και ιδιαίτερα τα παιδιά που έκαναν αυτό το πρωινό ακόμη πιο ξεχωριστό και όμορφο για μένα.

Εύη Νικολαΐδου

Το βιβλίο με τίτλο Στη βοτανοΧώρα μια φορά.. κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέθεξις.