Εκτύπωση

Λάβετε θέσεις…η βιβλιοδρομία ξεκινά!

Το λεγόμενο "bookcrossing", ή αλλιώς "βιβλιοδρομία", είναι ένας τρόπος να αφήνεις ελεύθερα τα βιβλία που δεν θέλεις πια να έχεις, ώστε να έχει κάποιος άλλος την ευκαιρία να τα διαβάσει και να μοιραστεί τις εντυπώσεις του μαζί σου μέσω διαδικτύου. Επίσης, είναι η χαρά του να βρίσκεις βιβλία που αντίστοιχα κάποιος άλλος έχει αφήσει ελεύθερα, κάτι που μοιάζει σαν παιχνίδι. Τέλος, είναι ένας τρόπος να γνωρίσεις ανθρώπους, που μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για το διάβασμα με εσένα.

Η εν λόγω κίνηση, ξεκίνησε στις 17/04/2001, στην Αμερική, από τον Ron Hornbaker και σιγά-σιγά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας στο σημείο να αποτελεί μια παγκόσμια κοινότητα ανταλλαγής βιβλίων.

Είναι απλό και εύκολο. Απλά διάλεξε ένα – δυο βιβλία από το ράφι και καταχώρησε τα στο www.bookcrossing.com, γράφοντας στο εσωτερικό τους την ηλεκτρονική διεύθυνση και τον κωδικό αριθμό (BCID) που θα σου δώσει το site για την αναγνώριση του βιβλίου και μετά δώσε τα σε κάποιον άλλο ή άφησέ τα σε ένα σημείο, όπου θα μπορούσε κάποιος να τα βρει.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η άνθιση της συγκεκριμένης τάσης και στη χώρα μας, σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία, με όλο και περισσότερα μέλη να προστίθενται στον κύκλο των λεγόμενων "βιβλιοδρόμων", οι οποίοι ανέρχονται ήδη σε πάνω από 4000 μέλη, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην εικοστή θέση της κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ιδέα είναι απλή: Όποιος διαβάζει ένα βιβλίο, αντί να το αφήνει στο ράφι της βιβλιοθήκης του να μαζεύει σκόνη, το «απελευθερώνει», προκειμένου να το βρει ένας άλλος αναγνώστης...

Με αφορμή την ιδιαίτερα πρωτότυπη αυτή μορφή ανταλλαγής βιβλίων παγκοσμίως, το metrogreece.gr, επικοινώνησε με την κ.Νόπη Χατζηγεωργίου, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και συγκέντρωσε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την συγκεκριμένη δράση:

«Από την πλευρά μας σαν Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αγκαλιάζουμε την δράση του "bookcrossing" και την αντιμετωπίζουμε ως μια εξαιρετική, πρωτότυπη, έξυπνη, δημιουργική και πολυδιάστατη κίνηση, με αμιγώς βιβλιοφιλικό χαρακτήρα, καθώς κατευθύνεται από ομάδες ανθρώπων με γνώμονα την αγάπη και το ενδιαφέρον για το βιβλίο. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι αποτελεί μια συλλογική δράση, που κύριο μέλημά της είναι να διευρύνει καθημερινά την αγάπη για το βιβλίο σε όλο τον κόσμο και τυχαίνει ήδη ευρείας απήχησης και ανταπόκρισης από ένα αρκετά υψηλό ποσοστό του αναγνωστικού κοινού, που συνεχώς εμπλουτίζεται με όλο και περισσότερα μέλη να προστίθενται στην κίνηση. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές, μέσα στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, όπου συμμετείχαν σαν επίσημη οργάνωση, αφήνοντάς μας πραγματικά τις καλύτερες εντυπώσεις, γεγονός που μας κάνει να επιθυμούμε και μελλοντικές συνεργασίες μαζί τους».

Βίκυ Καλοφωτιά

πηγή: www.metrogreece.gr