Εκτύπωση

Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου

Τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2012, που αφορούν τις εκδόσεις του έτους 2011, ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στα βραβεία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από το «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων, έπειτα από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.

Το βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Χριστίνα Φραγκεσκάκη για το έργο της με τίτλο «Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά» (εκδόσεις Κέδρος). Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιλογής των έργων, το βιβλίο της Χριστίνας Φραγκεσκάκη «κινείται σε μια ευαίσθητη θεματική που αφορά τον ξένο και τον σεβασμό προς τον διαφορετικό. Ταυτόχρονα, δείχνει τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας. Οι δύο αυτές θεματικές, αν και υπάρχουν ήδη και σε παλαιότερα βιβλία, δένονται μεταξύ τους σε ένα μίγμα πρωτοτυπίας και ευαισθησίας».

Το βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Ελένη Κατσαμά για το έργο της με τίτλο «Κοσμοδρόμιο» (εκδόσεις Πατάκης). «Χωρίς διδακτισμό, με έντονο τον πολιτικό χαρακτήρα, η συγγραφέας θίγει σύγχρονα προβλήματα ορμώμενη από αληθινά περιστατικά καταγεγραμμένα σε έρευνες, μελέτες ή δημοσιευμένα στον Τύπο, αποσπάσματα των οποίων παραθέτει στο τέλος κάθε διηγήματος» σημειώνεται στο σκεπτικό.

Το βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται εξ ημισείας ομόφωνα στον Βασίλη Παπατσαρούχα (εικονογράφο) - Ευγένιο Τριβιζά (συγγραφέα) για το έργο με τίτλο «Ο Ιπτάμενος δίσκος» (εκδόσεις Μεταίχμιο) και στην Ιριδα Σαμαρτζή (εικονογράφο) - Αντώνη Παπαθεοδούλου (συγγραφέα) για το έργο με τίτλο «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» (εκδόσεις Παπαδόπουλος). Οπως τονίζεται στο σκεπτικό, «η ποιότητα των δύο βιβλίων που τα κάνουν εφάμιλλα των αντίστοιχων εικονογραφημένων βιβλίων της διεθνούς παραγωγής οδήγησε την επιτροπή στην απόφασή της να απονείμει και στα δύο το βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου».

Το βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Μπουλώτη για το έργο του με τίτλο «Ενα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό: μία αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων» (εκδόσεις Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς). Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων, που όμως χρησιμοποιεί στοιχεία λογοτεχνικής αφήγησης, όπως ακριβώς συμβαίνει με πολλά σύγχρονα βιβλία γνώσεων, αλλά «το ενδιαφέρον είναι ότι συνδέεται και με τη σύγχρονη εποχή και την αρχαιολογική πρόοδο, καθώς βασίζεται η ιδέα του στην ανασύσταση της Μύρτιδος», παρατηρεί η επιτροπή.

πηγή: www.agelioforos.gr