Εκτύπωση

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Παιδικής Βιβλιοθήκης ΒΠΚ - 2013-2014

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013-ΜΑΪΟΣ 2014

Όλα τα προγράμματα αφορούν σχολεία και πρέπει να κλείνονται συναντήσεις (από τις 20/9/2013), για την καλύτερη οργάνωση των επισκέψεων. Η επίσκεψη σας μπορεί να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη υπάλληλο, Ζωή Πρόζου, στα τηλέφωνα 2310424132 και 2310424133 καθημερινά 9.00-14.00.

«Το παιδί κοντά στη θάλασσα»
Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συνδιοργανώνουν, για τρίτη χρονιά, συναντήσεις με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αθλήματα της θάλασσας. Οι θεωρητικές και πρακτικές παρουσιάσεις θα γίνονται από εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας, καθώς και κωπηλασίας του Ν.Ο.Θ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: «Εισαγωγή στα ναυτικά αθλήματα», ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου, καθώς και «βάφτισμα στη θάλασσα» με σκάφος.
Για παιδιά Δ'-Στ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Παιδιά Παίζουμε... ποιήματα;»
Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Θεσσαλονικιού ποιητή Γ.Θ.Βαφόπουλου. Μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα ποιήματά του.
Για παιδιά Α'-Δ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της Μουσικής»
Η ομάδα «Μουσικό Παραμύθι» που αποτελείται από τους μουσικούς, Ιωάννα Βαφειάδου, Όλγα Δαναηλίδου, Αλκέτα Νάτσο, Αθανασία Παναγιώτου και Μαρία Χρίστοβα θα παρουσιάσει ένα μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, για να γνωρίσουν τα παιδιά τα όργανα της ορχήστρας και την κλασική και όχι μόνο μουσική. Η αφήγηση του παραμυθιού με την ταυτόχρονη παρουσίαση των μουσικών οργάνων και η εκτέλεση αποσπασμάτων γνωστών κλασικών έργων, θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν το μαγικό κόσμο της μουσικής.
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α'-Γ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 90 παιδιά. Διάρκεια: 1 ώρα.

«Διαδρομές στον κόσμο των παιχνιδιών»
Η Βασιλική Ζάγκλη, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, διανύοντας συντροφιά με τα παιδιά τα μονοπάτια των παιχνιδιών, τους δείχνει το δρόμο να ανακαλύψουν τον κόσμο. Επειδή παίζοντας γνωρίζουμε οργανωμένες παρέες, μαθαίνουμε τον εαυτό μας και αναπτύσσουμε τη φαντασία μας. Επειδή παίζοντας αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, αναπτύσσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και της ελευθερίας μας. Επειδή παίζοντας ενεργοποιούμε τις αισθήσεις μας αλλά και...χαλαρώνουμε.
Για παιδιά Γ'-Στ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Γνωρίζω...Συναντώ...Ταΐζω...Τα πουλιά»
Η Κατερίνα Γκαμπράνη, εικαστικός-παιδαγωγός, ξεκινά να συναντήσει τα πουλιά...στην πόλη... Μιλά για τα μικρά πουλιά πού ζουν ανάμεσα μας, τα στρουθιά, πού όταν το κρύο δυναμώνει γίνονται όλο και πιο τολμηρά και επισκέπτονται τα σπίτια μας και τις αυλές μας, για να βρουν τροφή.
Μαζί με τα παιδιά θα φτιάξει απλές ταΐστρες χωρίς χρήματα μόνο με μεράκι και αγάπη. Για να βρίσκουν πάντα οι φτερωτοί φίλοι μας φαγητό. Και τί όμορφη εικόνα όταν θα μαζεύονται γύρω της διάφορα πουλιά και θα στριμώχνονται και θα τσακώνονται και θα τιτιβίζουν.
Για παιδιά Γ'-Στ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Πέφτοντας οι μάσκες...»
Η Μαρία Φωτιάδου, θεατρολόγος, θα πραγματοποιήσει ένα διαδραστικό πρόγραμμα δραματοποίησης μέσα από τον κόσμο της μάσκας. Τα παιδιά θα έρθουν σε άμεση επαφή με το θέατρο και τη λογοτεχνία. Σκοπός της δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος, της κίνησης, του λόγου καθώς και της φαντασίας των παιδιών.
Για παιδιά Γ'-Δ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Μουσικό Πολύτροπο»
Η ομάδα φοιτητών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Καϊμάκη, θα μεταφέρει τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο της μουσικής. Έναν κόσμο που οι λέξεις γίνονται νότες και οι μελωδίες μήνυμα ζωής.
Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να τραγουδήσουν, να γνωρίσουν από κοντά τα μουσικά όργανα και θα τους δώσουν πνοή μέσα από το παιχνίδι της κατασκευής.
Για παιδιά Γ'-ΣΤ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής : 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος:1,5 ώρα.

«Ταξίδι δίχως τέλος»
Τα μέλη της εθελοντικής παιδαγωγικής ομάδας «Παιχνιδομπερδέματα», απόφοιτες του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι δίχως τέλος με παρέα τη «Μαίρη την Πινέζα». Με αφορμή το ομώνυμο παραμύθι, θα πραγματοποιήσουν μαζί με τα παιδιά παιγνιώδεις εικαστικές και μουσικές δραστηριότητες . Στόχος είναι να νιώσουν τα παιδιά πώς η ανάγνωση των βιβλίων συνδέεται με τη ζωή μας, μας μαθαίνει πράγματα και μας ψυχαγωγεί.
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α'-Γ' Δημοτικού.. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Όταν τα βιβλία ζωντανεύουν...»
Η Άβρα Αυδή και η Μελίνα Χατζηγεωργίου, διδάσκουσες στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ, είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και το συντονισμό προγράμματος φιλαναγνωσίας, που περιλαμβάνει θεατρικά εργαστήρια τα οποία θα εμψυχώνουν φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου. Στα εργαστήρια, τα παιδιά υποδυόμενα διάφορους ρόλους μέσα από θεατρικές τεχνικές θα προσεγγίσουν βιβλία διακεκριμένων Ελλήνων συγγραφέων με στόχο να διερευνήσουν τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας και να αγαπήσουν το βιβλίο.
Για παιδιά Γ'-E' του Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Εκπαιδευτικά προγράμματα - Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού»
Ο τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και το Β.Π.Κ. συνεργάζονται για πρώτη φορά, με στόχο τα παιδιά να εξοικειωθούν με το χώρο και την έννοια του Μουσείου αλλά και με το Βυζαντινό Πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές/τριες θα συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, με σκοπό να βιώσουν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και αναπτύσσοντας τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.
Τα εκπαιδευτικό προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου είναι:
* «Παίζουμε ανασκαφή» και «Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες», για νήπια και Α΄ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 50 παιδιά Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.
* «Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή» και «Το βυζαντινό κάστρο», για Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 50 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.
* «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν», για Γυμνάσιο. Δυνατότητα συμμετοχής: 50 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Πολιτισμός-Εκπαίδευση για την Αειφορία»
Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού & Βερτίσκου, για 6η συνεχή χρονιά θα βρίσκεται στο Κέντρο μας και θα οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφορία. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον κύκλο με γενικό τίτλο «Βιώσιμη πόλη: Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου». Περπατώντας παρέα με τα παιδιά στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης μας, θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε με την ευρηματικότητα και τη φαντασία μας το μέλλον της. Η επικοινωνία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, πρωταρχικές αξίες της εκπαίδευσης για την αειφορία θα συνδεθούν με τα φτερά της λογοτεχνίας και τις παρατηρήσεις των παιδιών, ώστε να δώσουν το κίνητρο να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε βιώματα και ιδέες, να συνθέσουμε την πολύπλοκη πραγματικότητα της ζωής μας στη Θεσσαλονίκη και τέλος να αποφασίσουμε τις δράσεις μας για την βελτίωσή της.
Για παιδιά ΣT' Δημοτικού και Γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής: 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες.

«Το παιχνίδι της ανάγνωσης»
Οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, με την εποπτεία της καθηγήτριας Βενετίας Αποστολίδου, θα προσεγγίσουν με τα παιδιά ένα θέμα όπως το ταξίδι, το παιχνίδι, το περιβάλλον, η οικογένεια, η φιλία, ο ξένος, μέσα από λογοτεχνικά βιβλία αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Θα επεξεργαστούν τα βιβλία σε ομάδες, με παιγνιώδεις εικαστικές, μουσικές, δραματικές δραστηριότητες. Στόχος είναι να νιώσουν τα παιδιά πως η ανάγνωση των βιβλίων συνδέεται με τη ζωή μας, μας μαθαίνει πράγματα και μας ψυχαγωγεί.
Για παιδιά Γ'-E' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Με μια βαλίτσα ταξιδεύω στην Ιορδανία»
Η Χριστίνα Τράψιου, βιβλιοθηκονόμος, θα κάνει ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, ένα ταξίδι στη μαγευτική Ιορδανία, όπου θα γνωρίσουμε τον πολιτισμό της, θα περιηγηθούμε στα μνημεία της, θα μιλήσουμε τη γλώσσα και θα ακούσουμε τη μουσική της, θα ντυθούμε τις παραδοσιακές στολές των Βεδουίνων και θα δοκιμάσουμε τις νόστιμες συνταγές τους! Για παιδιά Γ'-Δ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 30 -35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Παιχνίδια Βιβλιοθήκης»
Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά θα γνωρίσουν την οργάνωση και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, τους ανθρώπους που δουλεύουν σ' αυτήν και θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα δώσουν ερεθίσματα για παιχνίδια και δημιουργική δράση. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση ανάμεσα στο παιδί και στη Βιβλιοθήκη. Υπεύθυνος προγράμματος: Ανδρέας Καρακίτσιος.
Για παιδιά Α'-Ε' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Θεατροπαιχνίδια και Δρώμενα»
Οι φοιτήτριες, οι φοιτητές και ο Λέκτορας Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής Αντώνης Λενακάκης του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., παίζουν με τα παιδιά και μέσα από το παιχνίδι δημιουργούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο βιβλία, αντικείμενα και χώροι μεταμορφώνονται και διηγούνται τη δική τους ιστορία.
Για παιδιά Α'-Δ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Παραμύθι-Τρόφιμα-Διατροφή»
Για 3η χρονιά, μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσουν εκπαιδευτικά προγράμματα με εποπτικό τρόπο και πειράματα, με σκοπό τα παιδιά να εξοικειωθούν με θέματα διατροφής. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι:

* Το αλάτι και η ζάχαρη στο τραπέζι μας
Υπεύθυνη προγράμματος: Μαρία Τσιμίδου. καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων
Για παιδιά Α'-Γ' Δημοτικού.. Δυνατότητα συμμετοχής: 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

* Πατάτες τηγανητές ή βραστές?
Υπεύθυνος του προγράμματος: Νικ.Νενάδης, λέκτορας, Γ.Ερκέκογλου, Μεταπτ/κός φοιτητής
Για παιδιά Δ'-Στ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

* Παίζοντας με το αυγό στην κουζίνα
Υπεύθυνη προγράμματος: Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου, Επικ. καθηγήτρια
Για παιδιά Δ'-ΣT' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

* Του ψωμιού η ομορφιά από της μαγιάς το φούσκωμα γεννιέται
Υπεύθυνη προγράμματος: Φανή Μαντζουρίδου, Λέκτορας
Για παιδιά Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Παίζω ... παίζεις ; Δεν με νοιάζει που διαφέρεις»
Η Ζάγκλη Βασιλική, πολιτισμολόγος- εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, εξερευνά με τα παιδιά τη διαφορετικότητα μέσα από τις τέχνες (θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, μουσική) και ανακαλύπτει μαζί τους τα ¨κλειδιά και τα αντικλείδια¨ για να ''ξεκλειδώσου'' ευκολότερα τον ψυχικό τους κόσμο.
Άλλωστε δεν υπάρχουν καλά και κακά παιδιά... απλά διαφορετικά !
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α'-ΣΤ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής :40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες. Χορηγός: Πρότυπος παιδικός σταθμός<>

«Διασταυρώνοντας τα ξίφη μας...»
Ο Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συνδιοργανώνουν συναντήσεις με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος της Ξιφασκίας και την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως Κέντρο Ξιφασκίας. Ο Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος, έχοντας κατακτήσει το 2012 για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης μας το Πρωτάθλημα Γυναικών με την Ελένη Πασχαλίδου, καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με ένα άθλημα έντιμο και καθαρό όπου ο νικητής θα νικά πάντα ...με το σπαθί του!
Για παιδιά Ε'-Στ' Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου.
Δυνατότητα συμμετοχής: 50 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Λαμπερά χαμόγελα: υγιή παιδιά με φωτεινό μέλλον»
Η χειρούργος οδοντίατρος Παναγιωτάκου Αλεξάνδρα κάνει μαζί με τα παιδιά ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας της στοματικής κοιλότητας. Οι ευχάριστες ιστορίες, τα εκπαιδευτικά πειράματα, οι αστείες αφίσες διασκεδάζουν και ενημερώνουν τα παιδιά σε θέματα στοματικής υγιεινής και τρόπους φροντίδας του στόματός τους.
Για παιδιά Α'-ΣΤ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Ελάτε να φτιάξουμε...να αφηγηθούμε...να δράσουμε...τα παραμύθια»
Η Έλλη Πολυμενέα, νηπιαγωγός, φτιάχνει, αφηγείται, παίζει παραμύθια και ιστορίες που έχουν να κάνουν με το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη και τον κύκλο της ζωής. Θα παραμυθοπλάσει και θα ενώσει μαζί με τα παιδιά το παραμύθι με τη φωνή, τη φωνή με το μύθο και το μύθο με την πραγματικότητα και τη σύγχρονη ζωή.
Ελάτε να ξετυλίξουμε μαζί αυτήν την κόκκινη κλωστή...
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α'-Γ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Ταξίδι στη μακρινή βοτανοΧώρα»
Η Εύη Νικολαΐδου, φιλόλογος-συγγραφέας, προσκαλεί τα παιδιά σ' ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον κόσμο των βοτάνων. Μέσα από ένα ατελείωτο παιχνίδι των αισθήσεων τα παιδιά γνωρίζουν τα βότανα, τα φαντάζονται στο χρoνοχώρο τους και ανακαλύπτουν τα πιο κρυφά μυστικά τους. Και λίγο πριν την επιστροφή γίνονται οι πρεσβευτές που θα μεταφέρουν στη Χώρα των ανθρώπων το μήνυμα που τους στέλνουν τα βότανα από τη μακρινή βοτανοΧώρα. Ένα μήνυμα περιβαλλοντικό, γεμάτο μυρωδιές, χρώματα κι ελπίδα.
Για παιδιά και Β'-Ε' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Ταξίδι στον κόσμο του Κουκλοθεάτρου»
Το εργαστήρι κουκλοθεάτρου της ειδικότητας Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων, Δημιουργίας και Έκφρασης του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ θα μας ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο του Κουκλοθεάτρου. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα είδη της κούκλας και με διάφορα άχρηστα υλικά να κατασκευάσουν τους δικούς τους κουκλοήρωες, που θα ζωντανέψουν μέσα από τις προσωπικές τους ιδέες και σκέψεις.
Για παιδιά Β'-Δ' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Μουσικές Περιπέτειες»
Ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την καθοδήγηση της Αναπληρώτριας καθηγήτριας Λήδας Στάμου, καλεί τα παιδιά να γίνουν συνοδοιπόροι τους σε μουσικές διαδρομές, περιπέτειες και ιστορίες με μουσικές και μουσικούς! Με άλλα λόγια πρόκειται για διαδραστικές παρουσιάσεις με όχημα τις μουσικές και τα μουσικά όργανα και στόχο την επαφή των παιδιών με τη μαγεία της Μουσικής.
Για παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 90 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

«Το παρελθόν-Το παρόν-Το μέλλον μέσα από τα μάτια των παιδιών»
Η Ταουσιάνη Διαλεχτή, παιδαγωγός-βρεφονηπιοκόμος, θα ταξιδέψει μαζί με τα παιδιά από το παρελθόν στον παρόν και το μέλλον της πόλης μας.
Η ιστορία του Λευκού Πύργου, του πιο ένδοξου μνημείου της πόλης, θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια τους και θα γίνει μικρή «Κιβωτός Γνώσης».
Με όχημα την κατασκευή, τα παιδιά θα φτιάξουν τη μακέτα του Λευκού Πύργου και θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του. Τα παιδιά εξάλλου εξωτερικεύουν πάντα τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Για Γ'-Ε' Δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει συγγραφείς παιδικών βιβλίων που θα συνομιλήσουν με τα παιδιά τόσο για τα βιβλία τους και τη διαδικασία της δημιουργίας, όσο και για διάφορα άλλα σύγχρονα θέματα. Οι συγγραφείς που θα φιλοξενηθούν είναι οι: Eύη Νικολαΐδου, Μαρία Θανοπούλου, Σύρμω Μιχαήλ, Μαρία Ιορδανίδου και Αλεξάνδρα Μητσιάλη.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Σκοινί-Κορδόνι»
Η Ομάδα Παιδικού Θεάτρου «Σκοινί-Κορδόνι» θα βρίσκεται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, (στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου)
όπου θα παρουσιάζει για τη σχολική χρονιά
(Ιανουάριος 2014- Μάϊος 2014) το καινούριο διαδραστικό μουσικό παραμύθι του Ποιητιτή
«Ο Πλανήτης γειτονιά».
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Ο «Ποιητιτής» είναι ένας κωμικός παραμυθάς που ρωτάει όλο «ΤΙ;» κι έρχεται να πει στα παιδιά ιστορίες με νόημα, γεμάτες μουσική και διαδραστικά παιχνίδια. Το νέο παραμύθι του Ποιητιτή «Ο πλανήτης Γειτονιά» πραγματεύεται το ζήτημα της απόφασης και της θέσης που παίρνουμε στα διλλήματα της ζωής. Αριστερά ή δεξιά, αγάπη ή μοναξιά, ενδιαφέρον ή αδιαφορία; Ποιές είναι οι συνέπειες των αποφάσεών μας; Είναι η γνώμη των άλλων σημαντική και πότε μια απόφαση που παίρνουμε είναι στην ουσία της δίκαιη και σωστή; Με φόντο τον μικρό και ειρηνικό πλανήτη Γειτονιά, όπου ζουν αρμονικά όλοι κι όλοι δυο Γειτόνιοι, βλέπουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν, όταν μέσα στις σχέσεις των ανθρώπων μπαίνει ο εγωισμός κι η αδιαφορία για τα δικαιώματα των άλλων.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου- Μουσική: Θέμις Βελένη,
Σκηνικές κατασκευές: Gilles Drag –Κουστούμια: Σκοινί-Κορδόνι
Κινησιολογία: Ροδή Βογιατζή
Γραφιστική επιμέλεια: Γεώργιος Δερνίκας
Παραγωγή: Σκοινί-Κορδόνι (Λ. Πετροπούλου-Κων/νος Μελίδης)
Παίζουν: Λένα Πετροπούλου, Πέτρος Μαλιάρας, Ιωάννα Χόρτη, Ζωή Κατσιλέρου
Διάρκεια παράστασης: 1ώρα και 15΄ λεπτά.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟΥ 5 ΕΥΡΩ