Εκτύπωση

«Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου»

  

Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου έδωσε την αφορμή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ν' ανακηρύξει το 2012 σε «Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου», αναθέτοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Ο «ποιητής του Ταϋγέτου» ανήκει στη γενιά των δημιουργών που συνέβαλαν στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, κατά τη δεκαετία του 1930. Η εκφραστική πορεία του Βρεττάκου συνδέεται με τις αναζητήσεις και τα οράματα των ομοτέχνων του σε μια κρίσιμη εποχή (πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) χαρακτηρισμένη από έντονες κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις, πνευματικό-καλλιτεχνικό αναβρασμό, σε ελληνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ποιητικό ένστικτο και οι «συντεταγμένες» που όρισε στο έργο του τον κατατάσσουν στους λογοτέχνες με διαχρονικότητα. Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη, την έννοια της ομορφιάς μέσα από τη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα ως γλώσσα και πολιτισμός.

Σ' αυτό το πλαίσιο οργανώνεται ο εορτασμός του «Ετους Νικηφόρου Βρεττάκου» από το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης/Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Συγγραφέων.

Οι πυλώνες του εορτασμού είναι οι εξής:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Η φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) είναι αφιερωμένη στον ποιητή: καλαίσθητες αφίσες με στίχους του θα προβληθούν σε δημόσια μέσα μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία κ.λπ.).

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ (5η ΕΠΕΒ & 9η ΔΕΒΘ)

Το ΕΚΕΒΙ οργανώνει, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, ειδικό θεματικό περίπτερο με χρονολόγιο, οπτικοακουστικό υλικό, παρουσίαση βιβλίων, χειρογράφων κ.ά. στην 5η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και στην 9η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ

Το ΕΚΕΒΙ δημιουργεί ιστότοπο για τον Βρεττάκο, επικεντρώνοντας στον άνθρωπο και το έργο του, εντός του κόμβου του διευκολύνοντας τους βιβλιόφιλους χρήστες του Διαδικτύου στην αναζήτηση πληροφοριών που αφορούν το χρονολόγιο, την εργογραφία, τις κριτικές, το σωζόμενο οπτικοακουστικό υλικό.

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Κινητή Εκθεση του ΕΚΕΒΙ είναι αφιερωμένη στον Λάκωνα ποιητή και συνοδεύει τις κατά τόπους εορταστικές εκδηλώσεις. Περιοδεύει σε σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πανεπιστημιακές έδρες, Λέσχες Ανάγνωσης.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Το ΕΚΕΒΙ υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τις επετειακές εκδηλώσεις που οργανώνονται από πολιτιστικούς φορείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το «Ημερολόγιο εκδηλώσεων» στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ καταγράφει -σε καθημερινή βάση- το σύνολο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, καθώς και στο εξωτερικό, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους μια γρήγορη, ακριβή και άμεση ενημέρωση σ' όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν.

Πηγή: http://www.ekebi.gr